Anställda varslade från försäkringskassan i Piteå
Två anställda på försäkringskassan i Piteå varslas om uppsägning till årsskiftet. Uppsägningarna är en direkt följd av att ohälsotalet i Sverige fortsätter nedåt.
Helene Edström, områdes- och försäkringschef för Försäkringskassan i Piteå och Skellefteå. (Arkivbild)
Foto: Jens Ökvist
Hon beklagar att en utveckling som i och för sig är positiv får negativa konsekvenser för två av medarbetarna i Piteå.
Tre från början
Från början var ytterligare en anställd i Piteå varslad. Men den medarbetaren, som hade den längsta tjänstetiden av de tre, får fortsätta tack vare en förstärkning som görs på avdelningen som handlägger handikappersättning och vårdbidrag. Helen Edström framhåller att de varslade kvinnorna har erbjudits jobb, tillsvidareanställning, i Skellefteå, men att de avböjt.
- En av dem, som är personlig handläggare, erbjöds en överflyttning till Skellefteå, där hon skulle få exakt samma jobb som hon i dag har i Piteå. Då hade vi bara återkallat varslet, men hon avböjde, säger områdeschefen.
Hög arbetsbelastning
Varslen kan synas anmärkningsvärda mot bakgrund av den inspektion som Arbetsmiljöverket gjorde på försäkringskassan i Piteå i april. Då framkom att de anställda upplevde sin arbetsbelastning och produktionskraven som alltför höga.
Personalen mådde dåligt och ansåg sig vara för fåtalig för att hinna med alla arbetsuppgifter.
- Arbetsbelastningen var extrem under våren, medger Helen Edström, och fortsätter:
- Men den minskar allteftersom i höst på grund av de här begränsade sjukersättningarna som inte kan få förlängningar. När det gäller sjukfallen har vi nu nått botten.
Områdeschefen påpekar att alla anställda på försäkringskassan i Piteå har väldigt långa uppsägningstider. Och prognosen som pekar på övertalighet gäller alltså från 2011.
Längesedan sist
Edström säger att det var "bra många år sedan" man tvingades säga upp personal.
Att man söker folk i Skellefteå beror på att det nationella försäkringscentret där ska utökas. På servicekontoret i Piteå, som är gemensamt för försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket, arbetar 35 personer, huvudsakligen kvinnor.
Nyligen flyttade man från Lidgatan, där man var grannar med arbetsförmedlingen, till Hamngatan 40. Detta på grund av att det blev för trångt för arbetsförmedlingen.
- Vi ville också hamna mer centralt, berättar
Edström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!