71 000 kronor gick till solvärme i Piteå

I Piteå kommun har det beviljats 71 000 kronor under de senaste två åren i stöd för installation av solfångare. Det motsvarar 1,50 kronor per kommuninvånare, vilket placerar Piteå kommun på plats 242 i Svensk Solenergis rankinglista för Sveriges kommuner.

Piteå placerar sig på plats 242 på Svensk Solenergis rankinglista.

Piteå placerar sig på plats 242 på Svensk Solenergis rankinglista.

Foto: Lex van Lieshout / SCANPIX

PITEÅ 2011-03-01 06:00

I hela landet har över fyra tusen ansökningar skickats in och över 58 miljoner kronor har beviljats sedan det nya solvärmestödet infördes den 1 januari 2009. Stödet riktar sig till företag, organisationer och privatpersoner och uppgår till högst tre miljoner kronor för större anläggningar och högst 7 500 kronor för småhus.

- Allt fler upptäcker fördelarna med solvärme, både de klimatmässiga och de ekonomiska. Efter att installationen är betald är värmen kostnadsfri, säger Lars Andrén, ordförande för Svensk Solenergi.

Värnamo bäst
Bäst på att söka solvärmestöd är man i Värnamo kommun där 9,6 miljoner kronor har beviljats, vilket motsvarar 291 kronor per kommuninvånare. En anledning till det stora intresset för stödet är att det går att ansöka om stöd för större anläggningar för bland annat bostadsbolag, bostadsrättsföreningar och idrottsanläggningar.

- Vi ser att satsningen ger resultat i det ökade antalet solvärmeanläggningar, men för att få en fortsatt stabil tillväxt av solvärme och den svenska solvärmeindustrin måste regeringen ställa upp nationella mål för solvärmen och svara upp mot EU:s direktiv, säger Lars Andrén.

Solfångare omvandlar energin i solstrålningen till värme, vanligtvis i form av varmt vatten. Det skiljer sig från solceller, som omvandlar energin i solstrålningen till el i form av likström. Omvandlingen av solenergi till värme med solfångare eller el med solceller sker helt utan miljö- eller klimatpåverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om