55-plus resurs i generationsväxling

Det kommer att råda stor brist på arbetskraft inom offentlig sektor de närmaste åren, inte minst i Norrbotten; det visar en aktuell rapport från Arbetsförmedlingen. Mot den bakgrunden stödjer Norrbottens läns landsting ett nytt generationsväxlingsprojekt, EU-projektet Best Agers.

"Det är viktigt att chefer ser till arbetsmiljön, vad som behöver göras för att äldre ska kunna jobba kvar längre." Det säger Ewa Hedkvist Petersen, projektledare för EU-projektet Best Agers, som fokuserar på de så kallade 55-plussarna. (Arkivbild)

"Det är viktigt att chefer ser till arbetsmiljön, vad som behöver göras för att äldre ska kunna jobba kvar längre." Det säger Ewa Hedkvist Petersen, projektledare för EU-projektet Best Agers, som fokuserar på de så kallade 55-plussarna. (Arkivbild)

Foto: Tony Berglund

PITEÅ 2010-11-10 06:00
Minskningen av antalet personer på arbetsmarknaden kommer att bli särskilt påtaglig inom offentlig sektor i Norrbotten, säger landstingsrådet Kent Ögren:
- Medelåldern i Norrbotten är högre än i landet som helhet. Åldersavgångarna kommer att bli särskilt stora här de närmaste 10-15 åren, framför allt bland dem som arbetar med offentliga tjänster.
55-plus en resurs
Ewa Hedkvist Petersen, som arbetar på regionala enheten vid Norrbottens läns landsting, är projektledare för Best Agers, ett Interregprojekt i Östersjöregionen.
- Tanken bakom projektet är att det finns många människor i Östersjöregionen och Norrbotten som är 55 år och äldre som har bra hälsa, bra utbildning och bra kunskaper. Och vi tycker att man måste använda de kunskaperna och erfarenheterna i det ekonomiska livet, i samhällslivet, säger Hedkvist Petersen.
Det ser väldigt olika ut i länderna runt Östersjön hur stor andel av 55-64-åringarna som arbetar, förklarar Ewa Hedkvist Petersen; i Sverige finns omkring 70 procent av 55-plussarna i arbetskraften, en jämförelsevis hög siffra.
I Sverige går de flesta i pension vid 65 år, men man har rätt att arbeta fram till 67 års ålder, något som många inte känner till. Om den anställde och arbetsgivaren är överens om saken kan vederbörande fortsätta att arbeta ännu längre.
Kompetensväxling
Sedan hon påpekat att alla 55-plussare förvisso inte vill eller kan fortsätta arbeta längre än nödvändigt - de kanske har haft ett hårt arbete och är slitna - så nämner Hedkvist Petersen ett antal frågor som man vill få svar på inom ramen för Best Agers-projektet:
- Hur kan 55-plussarna bidra på arbetsmarknaden och hur många vill jobba kvar? Hur kan arbetsplatserna utformas så att fler kan jobba kvar längre? Om man är 55-plussare och vill starta företag, kan man då få stöd för det, exempelvis utbildning? Hur är attityderna till 55-plussare på arbetsmarknaden? Hur kan man utforma mentorprogram så att äldre stöttar yngre, det vill säga hur kan det vi kallar kompetensväxling genomföras? Allt detta ska vi jobba med i det här projektet.
Certifiering
Arbetet inleddes i våras och för närvarande håller man bland annat på att samla in statistik kring hur arbetskraftsdeltagandet ser ut.
- En sak som vi ska titta på är om ska kunna certifiera arbetsplatser som är duktiga på att ta vara på sina äldre medarbetare - hur ser ett åldersmedvetet ledarskap ut?
När det gäller attityderna till äldre på arbetsmarknaden, tycker Eva Hedkvist Petersen, själv 58 år, att det har blivit bättre.
- Jag tycker det var vanligare för 5-10 år sedan, att människor en smula uppgivet sa att "ja, jag är 50 år och ingen vill anställa mig, jag platsar inte på arbetsmarknaden". Men säkert förekommer fortfarande åldersdiskriminering på arbetsmarknaden.
FAKTA Best Agers-projektet
Best Agers (kan möjligen översättas med "bäståringar") är ett Interreg-projekt i Östersjöregionen som fokuserar på de så kallade 55-plussarna, det vill säga de som är 55 år och äldre.
I utvecklingsprojektet samverkar 19 partner från åtta länder. Svenska partner är Norrbottens läns landsting och Göteborgs universitet, men även Västra Götalandsregionen har anmält sitt intresse.
Inom ramen för projektet ska alla partner jobba tillsammans för att ta fram statistik om de demografiska förändringarna och konsekvenser av detta i Östersjöområdet.
Samtidigt ska projektet peka på möjligheter att använda 55-plussarnas kunskaper och erfarenheter. Det ska undersökas och testas hur denna outnyttjade pool av äldre professionella kan mobiliseras och tas tillvara - under vilka villkor de kan arbeta kvar längre, om de själva kan bli företagare, hur de kan vara mentorer åt yngre och andra äldre, om de kan och vill göra en aktiv insats.
Best Agers-projektet pågår 2010-2012 och har en budget i Norrbottens läns landsting på 296 921 euro under dessa tre år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om