15-årsgräns hindrar Twilightfans

Dåliga nyheter för alla unga fans av den populära Twilightserien. Filmen "Breaking dawn" som går upp på biograferna den 16 november har 15-årsgräns.

Anki Dahlin, direktör för Statens medieråd, förklarar att 15-årsgränsen är grundad på om "Breaking dawn" kan skada väbefinnandet för en ung människa.

Anki Dahlin, direktör för Statens medieråd, förklarar att 15-årsgränsen är grundad på om "Breaking dawn" kan skada väbefinnandet för en ung människa.

Foto: Anna-Lena Ahlström

PITEÅ 2011-11-03 06:00

"Breaking dawn del 1" är den fjärde filmen i den populära vampyrserien. Filmatiseringarna bygger på Stephenie Meyers ungdomsböcker, Twilightserien, som har mer drag av romantik och drama än skräck.

Fansen är många och särskilt bland flickor är Twilight populär. Målgruppen är uppskattningsvis 12-25 år, men med tonvikt på tonåringarna.

Den nu aktuella filmen sägs innehålla en del nakenscener och i England innebar det 15-årsgräns. I Sverige har Statens medieråd också infört 15-årsgräns, men det beslutet baseras enbart på om välbefinnandet kan skadas för yngre människor.

- Det finns scener i den här filmen som har den karaktären, säger Anki Dahlin, direktör för Statens medieråd som fattat beslutet.

För otäckt
Så här motiverar Dahlin 15-årsgränsen som fattades den 11 oktober.

"Edward och Bella gifter sig och deras ofödda barn tär på Bella och skapar nya konflikter mellan vampyrerna och varulvarna. Framställningen innehåller en genomgående ångestfylld tematik som skildrar hur en kvinna bryts ned av sin graviditet samt obehagliga resonemang kring vad det är hon bär inom sig. Detta i kombination med scener som skildrar blodiga människor och blodiga vampyrattacker, samt en utdragen skildring av en akut och blodig förlossning där magen skärs upp på en skrikande kvinna med ett dramatiskt efterspel, bedöms kunna vara till skada för välbefinnandet hos barn under 15 år."

Beslutet överklagades av distributören Nordisk Film som ville visa filmen med 11-årsgräns, men Kammarrätten avslog överklagandet.

Filmens målgrupp är unga människor. Borde man införa en 13-årsgräns för film också?
- Jag har ingen synpunkt på det, men när jag var chef för statens biografbyrå så argumenterade vi för ledsagarservice. Det vill säga att vårdnadshavare även skulle kunna följa med sina barn på filmer med 15-årsgräns. Vi fick inte gehör hos politikerna, säger Anki Dahlin.

Den svenska filmen "Säg att du älskar mig" fick 15-årsgräns på grund av en realistisk våldtäktsscen. Då valde filmbolaget att klippa en ny version som kunde visas från 11 år. Samma sak skulle förmodligen kunna ske med "Breaking dawn".

- Ja, visst kan man ha två versioner av en film, men då granskar vi den nya versionen separat, säger Anki Dahlin.

Helena Simonsson, marknadschef på Nordisk film, säger att det inte är aktuellt att klippa en ny "snällare" version.

- Däremot har vi skickat in den slutliga versionen för bedömning och hoppas givetvis att den får 11-årsgräns.

FAKTA Statens medieråd och åldersgräns

Statens medieråd bildades den 1 januari 2011 med uppdraget att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare och skydda dem från skadlig mediepåverkan.

Uppdraget omfattar uppgifter som kommittén Medierådet och myndigheten Statens biografbyrå tidigare utförde.

I och med bildandet av Statens medieråd avskaffades filmcensuren för vuxna.

Det är Statens medieråd som beslutar om åldersgränserna 7, 11 eller 15 år.

Åldersgränserna är till för att skydda barns välbefinnande i den aktuella åldersgruppen.

När det gäller sju- och elvaårsgränsen görs undantag om vuxen person medföljer.

Detta gäller inte för 15-årsgränsen.

Statens medieråd tar besluten med hänvisning till lagen (2010:1882) om åldersgränser för film som ska visas offentligt.

Källa: Statens medieråd och Regeringskansliets rättsdatabas

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om