15 000 ton förorenad jord sanerades

15 000 ton förorenad jord schaktades bort innan Sun Pine kunde bygga sin anläggning på Haraholmen. Jord som nu är sanerad och klar att använda som fyllnadsmassa på industriområden.

Miljöskyddsinspektör Mikael Ferm berättar att kommunen hjälpt länsstyrelsen i kartläggningsarbetet. Han håller det för troligt att det finns ett antal än så länge okända områden som är förorenade.

Miljöskyddsinspektör Mikael Ferm berättar att kommunen hjälpt länsstyrelsen i kartläggningsarbetet. Han håller det för troligt att det finns ett antal än så länge okända områden som är förorenade.

Foto: Erik Westergren

PITEÅ 2010-11-15 06:00
För 20 år sedan inträffade ett läckage i en av cisternerna på Haraholmen. En större mängd diesel rann ut och den sanering som då gjordes har visat sig vara otillräcklig. Men med nya metoder är alltså jorden bortschaktad och sanerad.
- Jorden klarar nu riktvärdena för mindre känslig markanvändning, exempelvis som fyllnadsmassor på industriområden, berättar Mikael Ferm, miljöskyddsinspektör på Piteå kommun.
Stort och smått
Mikael Ferm är väl informerad om länsstyrelsens projekt att kartlägga Piteå kommun i jakten på dolda föroreningar.
- Vi har gett och kommer att ge länsstyrelsen den hjälp de behöver. Det är ett viktigt arbete och troligt att det finns ett antal områden som sedan gammalt är förorenade. Vår uppgift är ju annars att ha tillsyn av befintliga verksamheter.
Det sägs att det finns cirka 500 potentiellt förorenade områden i Piteå kommun?
- Det kan nog vara sant, men då pratar vi om både stort och smått. Det kan ju handla om en gammal dieseltank som ligger nedgrävd i marken. Något som uppdagades i närheten av där jag bor, säger Mikael Ferm.
Sanerat mackar
I Piteå har en del sanering redan klarats av. Ett exempel är marken runt gamla mackar.
- När Statoil i Hortlax slog igen grävdes en stor del av marken runt omkring bort. Det är saneringar som huvudmannen får betala. Det kan nog vara svårare att hitta ansvariga när det gäller äldre nedlagda verksamheter.
- Ett aktuellt exempel är Lövholmen. Där tvistar de inblandade parterna om vem som bär ansvaret. Men det troliga är att en sanering måste komma till stånd förr eller senare, säger Mikael Ferm.
Vad tror du länsstyrelsen kommer att hitta?
- Svårt att veta, men visst kan det finnas allvarligt förorenade områden som vi inte har kunskap om i dag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om