– Jag ska fira med min man Niklas, vår dotter Lill samt ett stort gäng i tre generationer ute i Svenninge, norr om Stockholm. Min mans tradition är att fira där med sina barndomsvänner. Det har de gjort sedan barndomsben. Nu springer deras egna barn omkring där och bygger förhoppningsvis vidare på traditionen. Det är väldigt fint att se cirkeln slutas på det sättet. För egen del har jag firat lite olika från år till år och inte haft en fast tradition så som Niklas haft. Det blir ett väldigt klassiskt firande med sill, midsommarstång och snapsvisor. Det blir en del sill, lax, ägg... Det klassiska! Och sång på det, såklart! säger Karin Agild, känd från Love is Blind Sverige där hon gifte sig med sin man Niklas. De har nu dottern Lill, som är lite över två månader.
– Det blir en lugn och skön midsommar med familj, vänner och släkt hemma hos mina föräldrar i Munksund. Hela tjocka släkten kommer, så det är många magar som ska mättas. Vi kan bli allt från åtta upp till tjugo personer, så det blir mat till en hel armé. Jag har turen att vara ledig med det jobbet jag har och jag tycker midsommar är superdupermysigt. Tro't eller ej, men jag är inte kräsen vad gäller maten. Jag äter allt förutom sill för jag har så svårt för just den smaken och texturen. Hur mycket jag än försöker går det inte. Men jag äter annan fisk, det måste man om man är i min bransch, säger Tobias Berg som är restaurangchef på Ångbryggeriet.
– Vi ska vara i en kompis stuga, en och en halv timme in i landet. Min familj ska vara där, min svägerska och hennes sambo och ett par kompisar. Vi brukar ha lite traditioner som att klä midsommarstången och göra kransar. Vi äter också sill, sallad och dricker nubbe. Det är jättemysigt med midsommar, för då känns det som att sommaren börjar på riktigt. Speciellt om man har tur med vädret, säger fotbollsdomaren Tess Olofsson.
– Jag har sonen i helgen och vi ska bara ta det lugnt hos min morsa och farsa längs med Pite älven. Vi brukar campa under midsommar, men annars har vi faktiskt inga speciella traditioner. Jag brukar se fram emot att ta det lugnt och det är då sommaren kommer igång. Just under midsommar brukar vi inte ha något speciellt firande alls, så det är inget jag suktar efter, men vi äter midsommarmat, säger skotercrossföraren Petter Nårsa.
– Vi ska få besök av familjen hemma i Jävre. De ska campa hos oss. Vi blir inte så många, fyra barn och kanske fyra-sex vuxna. De senaste åren har vi umgåtts och haft knytkalas med vänner och deras barn. Vi äter och dricker gott och leker lekar. Midsommar för mig är en tid för att umgås med de man tycker om, det sociala är det bästa. Det är en fin högtid just för att det är sommar. Lite tråkigt är det att det ofta är dåligt väder, men man har vant sig vid det. I år ska jag först jobba på Bea's. Min tradition är nästan alltid att jag jobbar in i det sista och luktar rökt fisk när jag kommer hem. Jag har fått vara den som kommer hem med rökt regnbåge, gravat och kallrökt. Och lite räkor också. Det är det jag fått bidra med. Ibland står jag även för efterrätten, säger Beatrice Lindbäck som är en av de som driver Bea's rökeri och hamncafé.