Jag håller på med träning och sport på heltid. Det är mitt heltidsjobb och min bästa hobby. Min garderob är efter alla år full av träningskläder och olika sportattiraljer.
I världens alla färger.
Underställ för skidpassen. Stora toppar att röra sig fritt i för dans. Svarta tights för styrkeklasser, där min teknik syns lätt för deltagarna.
Skidtävlingsdressen. Hjälm för rullskidor och cykel. Glasögon för flugor och eventuella snöoväder. Pulsklocka, förstärkta handskar och vätskebälte.
För att inte tala om alla skor, skidskor, hockeyrör, cykelskor och flera par skidor. Nu även en så kallad bergscykel. Prylar. Prylar. Prylar. Jag erkänner att det upptar stor plats i mitt hem. För att inte tala om en stor budget. Nästan ångestladdat mycket pengar.
Men jag gör det på heltid.
Kanske låter detta som dubbelmoral, för trots detta är jag emot sportprylhetsen. Varför? Därför att det blir ytterligare ett hinder för många att röra på sig. Att inte testa det jag skulle vilja testa, bara för att jag inte har prylarna. För att jag inte har de rätta kläderna. För att jag redan innan, känner mig som en looser, och helt enkelt hittar ännu ett skäl till att låta bli. Enkelt.
Själv fick jag alltför många vassa snöflingor i ögat innan jag skaffade brillor i skidspåret. Senaste åren har jag cyklat på min gamla hoj med cykelkorg och barnstol och ändå haft maxpuls! Har satsat energin och endorfinerna på att träna upp mitt hjärta, mina muskler och mina lungor. Samt sparat en hel del pengar. Det har funkat ändå. Tills man börjar tävla. Tänka sig! Men hur många gör egentligen det av motionärer och på vilken nivå?
För mig har det alltid varit ett slags ledord. Man ska förtjäna utrustning. Inte för att man inte är värd bra grejor, utan mer för att ju bättre grejor man har på utsidan, desto grymmare förväntar man sig att någon är.
Ibland på skidtävlingarna dyker det "kittade folket" upp med senste karbonprylarna, nyaste tävlingsmodellen av Salomonpjucks och värsta kroppsstrumpan till dräkt. Gärna någon vit landslags-ski Team-mössa och skitsnygga handskar.
Kan inte låta bli att tänka: "Shit, hon måste vara jäklat bäst i världen!". Men jag har lärt mig något om detta "kittade" klientel.
De kan lika gärna ha fått för sig att börja åka förra veckan. Ibland kan de knappt staka ordentligt. Därför tog det till sista loppet i år för mig att överhuvudtaget dra på mig en tävlingsdräkt. Tog rätt många pallplatser i min träningsjacka och mina svarta fodrade tights. Tillslut kände jag att jag nog ändå på något sätt "förtjänade" detta tighta elände till fodral. För övrigt världens i särklass fulaste plagg. Och obekvämaste! Men snabba. Antar att förväntningarna stigit på mina skidprestationer bara för att jag själv också "kittat" upp. Nåja.
Förra helgen var vi på en helt fantastisk träningsresa till Åre. Jag lärde mig frisim (eller rättare sagt, fick chansen att köra med en instruktör), tränade yinyoga, dansade, cyklade, gick i backen och körde styrka med ett stort plaströr. Det sista tillsammans med en instruktör som likt en diktator gick an och jag lärde mig exakt hur jag inte vill uppfattas som ledare.
Förutom dikatorn var Åres träningshelg grym. Mycket får jag uppleva i mitt jobb. När vi åkte hem började jag och min kollegor snacka om just det här med prylar och teknik.
Vi vill ju framställa allt så lätt. Det ska vara enkelt att träna och röra på sig.
Ändå handlar mycket till synes om teknik och att ha rätt prylar. Vara rätt för ändamålet. Visst – teknik är viktigt för att inte skada oss och tights är bra när man svettas och fastnar inte på knäna i knäböjen.
Men visst har vi missat den viktigaste detaljen: Syftet med det vi gör. Att utamana sin kropp, sina muskler och sitt hjärta. Att utmana modet och våga kliva ur komfortzonen. Kanske att stå emot "prylhetsen" och se möjligheterna istället för hindren, man kan bra, även om man inte har kittet.
Åse listar, 5 vikigaste frågor att ställa innan du köper massa dyra sportprylar:
1. Vilken nivå ligger jag på?
2. Är detta något som jag kommer att hålla på med mycket och ofta?
3. Går det att köpa begagnat?
4. Kan jag låna eller hyra först innan jag köper eget för dyr peng?
5. Sist men inte minst, med en liten blinkning: Förtjänar jag denna utrustning eller tror jag att jag blir bra och tränad bara för att jag är har "rätt prylar"?