Äntligen slipper jag laga lunch! Det är nästan det jag är mest nöjd med när sommaren går mot sitt slut och dagar av frihet och göra-vad-vi-vill byts ut mot förskola, terminsstart på mitt jobb med allt vad det innebär och skolstart.
Ångestladdat först – men efter en dag? Bara fint och det känns rent av roligt och som en början på något nytt. Och jag slipper laga lunch varje dag. Kanske låter det banalt, men jag tycker lunch när man är ledig är rätt jädra okreativt och sjukt jobbigt.
Sommaren har varit så god, så varm och så minnesvärd att vi nog inte förstår det. Varje morgon har vi fått vakna till en tryckande hetta och en sol så varm att man stundvis velat dra sig in i skuggan. Dagar av bad, sol, heta grillar, kaffetermosar och mys
Klockan har ringt, jag och min man (ja, nu är vi ju gifta också!) har smugit oss förbi sovande barn med putande munnar och lätt sovfuktiga pannor för tidiga morgonpass medan nattens någorlunda svala känsla fortfarande dröjt sig kvar. Tuffa, varma träningspass med sedvanligt avslut vid bryggan och ett bad i havet! Trots en ställd klocka, som kan tyckas korkat en ledig semesterdag, är det en helt underbar start på en julidag i min värld. Sedan upp till nyvakna barn och fix av lite frukost samt den dagliga frågan: "Vilket vatten ska vi besöka i dag?".
Det har nog aldrig tillbringats så mycket tid på stranden som denna sommar. Packade med handdukar, simcyklop, solkrämer, kaffe och så klart – lunch!
Mina första semesterveckor stod jag på förmiddagarna i köket och lagade sallader med parma och brie, wraps med kyckling, frukt i bitar och annat gott. Min entusiasm var ännu på topp. Bra mat för mig och min familj känns viktigt. Dels för att jag har en stor fascination för att laga god mat, dels för att ett bra näringsinnehåll känns viktigt. Läste att så fort sommaren kommer stiger barnens sockerintag drastiskt och små barn som treåringar blir sockerberoende. Vi föräldrars fel helt och hållet och inte alls nödvändigt.
Sakta men säkert hamnade spröda baguetter med salami i lunchlådan ... sedan varmkorv med bröd och ett par bananer. Så plötsligt en dag hittar jag mig själv på mataffären, i ren desperation, med fyra fryspizzor i kundkorgen.
Humor och liiite annat innehåll än mina normer för en lunch. Men det slutar inte här. Kulmen på lunchdesperationen kommer under den sista semesterveckan då jag återigen har lastat bilen, men inte alls har förberett någon lunch.
Färdiga kalla plättar med squeezy-sylt, som dessutom garanterar att sylten inte innehåller några "bitar". Det vill säga inte en enda jordgubbe.
Jajamen! Åse Borgeryd kryper till korset och har fallit in i vad som mest troligt inte alls är någon sensation för den svenska barnfamiljen på väg till stranden. Min dotter Vilda tappar hakan när hon ser vad jag köpt och skrattar och säger: "Nä, nu blommar löken!"
Barnen och deras polare käkar färdigplättar av hjärtans lust och squeezar ut sylt utan bitar så det står härliga till. Nöjda över mitt tillfälliga plattfall. Så klart smakar jag, det är en märklig bismak av något - men barnen är nöjda.
Det är väl på det stora hela det räknas och för mig är hemlagat bäst. Året om. Det är märkligt att vår meny ser totalt annorlunda ut på sommaren jämfört med mat vi äter under vinterhalvåret. Utan att lägga värdering i innehåll, det är bara helt annorlunda. Och när hösten kommer känns grillat, sallad med mynta och melon samt ett glas rosé inte lockande.
Jag ser fram emot höstens helger av mycket tid att stå och hacka och skära och fundera och vara kreativ. Bjuda på god mat med mycket kärlek i. Nu ofta i sällskap av min dotter som så fort hon hör mig i köket kommer springandes och vill vara med. Att laga mat långt ifrån färdiga plättar och panikpizza. Det är livet det, att stå i köket med min Vilda och laga långkokt chili och "allt-i-en-långpanna-mat" och prata om livet när man är åtta och trettiosju. Då det är som bäst.
Åse listar, bästa augustimaten:
1. Fixa en liten rätt eller snitt var och bjud hem grannarna till en fantastisk buffé där alla varit med i köket och ingen behöver laga allt. Så gör vi nästan alltid.
2. Långkok så klart! Kräver bra kött och planering, men sedan sköter sig maten själv i ugn eller på spisen.
3. Fredagsmys och less på tacos? Handla tillsammans med familjen, låt alla plocka ihop vad de gillar och gör tapas. Kan bli ostar, färdig kyckling, kex, frukt, skagenröra och fryspizza ... Smaken är som baken med det är kul och gott.
4. Grilla vidare om vädret är fint.
5. För att inte glömma surströmmings- och kräftskivan.