En fråga som alltid får samma svar

Vin och godis. Åse Nordlund skriver om en fråga hon brukar ställa och som alltid får samma svar.

Foto: Maria Johansson

På språng med Åse2014-04-19 06:00

Påsken är äntligen här. Varje år går det vansinningt fort från jul och man tycker att det bara smäller till så är vintern över. Men så nalkas påsken och de sista veckorna tycks dagarna snigla sig fram. Men nu så.

Stiligt påskris ståtar i hallen. Pyntat med alldeles för många fjädrar och ägg i de bjärtaste av påskens färger.

Det är ledigt. Det är skönt. Tid för familj och vänner. Tid för sig själv och tid för att njuta en stund. Ta igen sig och mysa.

Påsken kommer när man är som mest less och behöver ladda om. Förutom påskris, påskägg och vila är även påskmaten med allt vad det innebär inköpt och påbörjad. Jag har sagt det förr, men jag älskar att laga mat. Så klart även att äta den. I alla former och färger.

För mig handlar påsken också om planer på massa roliga (och gristunga) träningspass som jag ser fram emot att riva av för att sedan kantra i solen med gott sällskap och en kopp kaffe eller en iskall Miller i handen. Det är livet för mig, när det är som bäst.

Dock verkar det som att påsken blir lite lätt mathysterisk. Handlingslistor långa som kvittolappar på en räknemaskin skrivs flera dagar i förväg.

Vi planerar inte så mycket vad vi ska göra, utan mest vad som ska ätas och drickas. Vi fyller påskäggen till bredden och handlar hem så mycket vi kan, bara för att det är påsk.

Klart påsken har traditioner och handlar om umgänge och mat, men det känns som att det skruvas upp mer och mer, fast vi svenskar tenderar att röra oss allt mindre.

I takt med bantningar, dieter som poppar upp, är tv och tidningar fullproppade med mat- och vinorgier där vi får vältra oss i detta ämne som så enkelt tycks trollbinda oss människor. Frågan är om vi trollbinds på samma sätt kring att planera in hur vi ska bli av med överflödet?

Intresset kring mat har blivit stort och det är roligt att folk vill laga riktig mat, men hur vi än vänder och vrider på det behöver vi faktiskt röra oss i takt med att vi trissar upp våra matvanor.

Bara för att det är påsk behöver man väl inte vräka i sig från onsdagens eftermiddagsfika fram till och med annandagsmiddagen hos mormor och lite knastrande på botten av påskäggen i soffan efteråt?

Nä, där blir det stopp. Någon måtta får det vara på trevligheterna. Inte kan vi väl bara "unna oss" mat? Eller?

I mina kostföreläsningar brukar jag alltid ställa samma fråga?

Vad unnar du dig?

Jag kan säga att jag alltid får samma svar. På riktigt – alltid. Mat och dryck. Godis och alkohol. Lite mer mat och dryck och lite mer godsaker och vin. Inte är det undra på att folk måste banta.

Ta nu fram ditt sundaste förnuft och tänk efter, så slipper du lägga på de där kilona och känslan när helgen är slut av att man "måste börja om". "Börja om" är ute. "Hålla i" är inne. Något vi definitivt måste jobba mer för.

Så mina vänner, njut nu av god och bra mat. Njut av ledighet med vänner och familj. Men glöm inte att planera in din träning eller hitta något sätt att röra på dig på. Du behöver inget gym i dag, du behöver ingen spinningcykel eller roddmaskin.

Du behöver bara ta på dig ett par bra skor, titta dig omkring och hitta en bra och gärna lång backe att traska i, en bräda att hoppa över eller en sten att göra några armhävningar emot. Svårare än så behöver det inte vara. Sedan hägrar solstolen och myset.

Med detta önskar jag er alla en riktigt glad påsk.

Åse listar, 5 bästa just nu:

1. Grilla. Mmmm. När grilldoften sprider sig på kvarteret. Vår.

2. Känslan av att vara i riktigt bra form. När kroppen bara kör på och inget verkar bita nog mycket. Det är långtifrån alltid den känslan infinner sig. Men nu känns det så.

3. Mina barn som jobbar och jobbar hela dagar och kvällar med en trädkoja som de snickrar på. Dessutom resten av tjejgänget. Åsså lill-Svante så klart får haka på ett hörn. Det gör mig glad att se dem.

4. Jobba i trädgården. Allt smuts som tinar och i och för sig ger jobb, men jag gillar det.

5. Alla fina grannar på Svartudden. Det är ett riktigt skönt gäng.

Åse Nordlund

Bor/Familj: Med min kära sambo Anders, en 7-årig fin Vilda och lilla Svante, 4 år, i en villa på Svartudden.

Gör: Arbetar som hälsovägledare, grupptränings- och instruktörsansvarig och instruktör på friskvårdsanläggning.

Veckans bästa: När något av mina barn tittar på mig, stryker mig på kinden och säger "Du är bäst, mamma.". Då blir jag extra varm.

Veckans träning: Backintervaller. Jag och min sambo körde stakträning uppför branta Lindbäcksbacken i veckan och min överkropp skrek. Men nu smälter snön snabbt så nu har jag även premiärat Strömlida. Bästa träningen för hjärtat är uppåt.

Veckans bästa inköp: Påskägg med massa små presenter i som jag fixar och ger till alla i min familj. Och tänka sig vad glada de blir, stor som liten. Älskar att fixa sånt.

Kontakta mig: asenordlund@live.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om