Du står där med din välfyllda matvaruvagn och kikar lite diskret då personen framför dig packar upp veckans mat. Snabbare än blixten har du kategoriserat människan och skapat en bild av vem hon eller han är. Där står du och försöker ställa en ”vad-har-du-i-ditt-kylskåp-diagnos”.
Varje gång jag själv står där tänker jag att det nog bara är jag som har detta för mig. Men visst är det fler som denna fredagseftermiddag kollar vad du snart har i ditt kylskåp? För att inte tala om de som jobbar i kassan.
De ser samma person flera gånger i veckan med sina kundvagnar. Kanske pratar de till och med i fikarummet om sånt här? Det är spännande, tycker jag. Jag erkänner!
Tittar ner i min egen vagn och funderar över mina egna val. Jag lär våra medlemmar på träningsanläggningen att det du köper – det äter du också. Inte någon annan, utan just du. I min vagn ligger det vanliga. Kyckling, fisk, köttfärs, grönsaker, frukt, frusen mango, mjölk, fil och ost.
Så klart lite crème fraiche och en trea vispgrädde. Lite valnötter och potatis. Rotfrukter och en mörk chokladkaka. Men inte för mörk!
Stark ost, chili, ingefära och någon kruk-örtkrydda, en gorgonzola och ett paket varmkorv för en snabb lördagslunch brukar kunna slinka ner.
Hamburgare, också för reservlunch om gårdagens middagsrester blivit slut.
Enligt mina värderingar en vanlig Svensson-handling. Enligt någon annan en förjäkla präktig krönikör tillika träningsnarkoman. Eller så tänker någon: Varmkorv?
Jag förstod det.
Jobba med hälsa och käka varmkorv! Inte är hon den hon utger sig för att vara. Varmkorv och ett glas kall mölk och Vinterstudion en lördag, ja, ja, det bjuder jag på. Gott är det, men inte varje dag. När lördagen kommer ligger där även en stor godispåse.
Mest nyttigt – men ibland också något onyttigt. Det är gott då och då.
Vad är då normen för ”nyttigt”? Vi är i förändringens tid. Trots en uppsjö av sjuka människor, små som stora, övervikt och ohälsa baserad på välfärd proppar folk vagnarna med färdigpizza, tvåliters-dricka, snacks varje dag, godis varje dag, och söta yoghurtar. Flingpaketen som badar i socker, kex och kakor och enbart halvfabrikat (som många tycker är husmanskost).
Husmanskost är inte färdig pizza, blodpudding, frusna köttbullar eller plättar. Det är mest tillsatser och socker.
Här finns också mängder av vitt bröd för veckans alla frukostar, mellanmål och kvällsmål. Tillsammans cirka fem skivor per dag – eller mer. Detta är trash. Att mata kroppen konstant med sånt är trash. Det borde alla veta.
Sällan behöver dessa personer försvara sig och sina inköp. Däremot får den hälsosamma göra det betydligt oftare. Försvara varför man undviker socker och vetemjöl. Försvara vad som ligger i lunchlådan eller varför man inte serverar en tallrik kräm eller ett par mackor till sina barn precis innan läggdags, även om middagen stod på bordet ett par timmar tidigare.
Det ska inte kännas som att man äter sin lunchlåda i smyg för att den innehåller ett nystan tagliatelle. Vi som tränar mycket behöver mat och variation och så klart kolhydrater – för de gör vi ju av med.
Vem vill bjuda hem någon på middag som ändå inte äter nåt, och sitter och petar bort allt?
Men – visst speglar det du handlar och äter en del av oss. Nästa gång du går och handlar, då kan du fundera på vem just du är i ”Du är vad du äter”.