Soppa i förkylningstider

Soppa med vitlök som huvudsaklig ingrediens lÄter som nÄgot man mÄste vara fyrvaktare eller eremit för att vÄga Àta. Visst luktar man vitlök efter maten, men eftersom löken kokas försvinner mycket av doften under tillagningen.

Övriga2007-02-01 00:00
Vitlökssoppa Àr billig och mycket nyttig mat hÀmtad frÄn det spanska lantköket. Perfekt att vÀrma sig med om en envis vinterförkylning vÀgrar att slÀppa. Originalreceptet innehÄller Àgg, som anvÀnds som redning. Vill man göra soppan helt vegetarisk kan Àggen uteslutas eller ersÀttas med lite maizenaredning.

FrÄn lÀnder dÀr vitlök Àr en basvara hÀmtar vi tipset att avsluta mÄltiden med nÄgra kvistar rÄ persilja. Persiljan gör att vitlöksdoften mildras.

Vitlökssoppa

4 personer

3 msk olivolja

1 vitlök (inte enbart en klyfta utan en hel lök)

3 dl fÀrskrivet vitt bröd

4 tomater

2 kryddmÄtt paprikapulver

salt och vitpeppar

1 liter vatten

2-3 msk koncentrerad grönsaksfond

1 Àgg

5 msk hackad persilja

1. SkÀr bort kanterna och riv vitt matbröd. FlÄ tomaterna i kokande vatten. Dra bort skalet och hacka tomatköttet. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.

2. VÀrm olivolja i en kastrull. TillsÀtt vitlök och lÄt den frÀsa lÀtt pÄ svag vÀrme utan att den tar fÀrg.

3. TillsÀtt det fÀrskrivna brödet och öka pÄ vÀrmen. Rör i kastrullen och avvakta till dess brödet fÄtt lite fÀrg. Det tar ungefÀr 2-3 minuter.

4. TillsÀtt hackade tomater, paprikapulver, vatten och en grönsaksbuljongtÀrning. LÄt soppan koka upp och sedan sjuda sakta cirka 20 minuter under lock.

5. Vispa upp Àggen i en skÄl. SlÄ Àggen och den hackade persiljan i soppan och lyft kastrullen frÄn spisen. Smaka av med salt och peppar.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!