Skaldjur pÄ enkelt sÀtt

Skaldjur. FÄ livsmedel kan mÀta sig med skaldjur nÀr det gÀller festkÀnslan. Förr serverades skaldjuren ofta i komplicerade rÀtter som krÀvde en proffskock för att fÄ till. I dag tar vi lite lÀttare pÄ tillagningen.

Övriga2006-09-21 00:00
Glöm allt det dÀr med att flambera och gratinera, det hör pÄ sin höjd hemma pÄ guldkrogen. Hemma Àr det enkelheten som hyllas, vare sig det Àr husmanskost eller som hÀr fest med olika skaldjur pÄ menyn. En riktigt god pizza behöver inte vara fel, inte ens om det Àr skaldjursfest som gÀller. Baka pizzorna i portionsstorlek och toppa dem med fÀrdig tomatsÄs av den typ man normalt har till pasta, skivad mozzarella och fÀrska tomater.

Men, och det Àr viktigt, lÄt de kokta skaldjuren stanna kvar utanför ugnen nÀr pizzan grÀddas. Kokta skaldjur och het ugn Àr ingen bra kombination eftersom de bara drar ihop sig till smÄ, torra knyten. Garnerar man dÀremot den grÀddade pizzan med salladsblad, örter och hela skaldjur förvandlas pizzan till rena festmaten. Att Àta med fingrarna Àr en nödvÀndighet nÀr det handlar om skaldjur. Se bara till att lÀgga fram rejÀlt med servetter.

LÄt skalen sitta kvar

NÀstan alla skaldjur blir festligare om man serverar dem med skalen kvar. Lite plock vid bordet gör att man Àter lÄngsammare och fÄr mer tid att prata. En skaldjurssallad med skalförsedda havskrÀftor, rÀkor och musslor blir dessutom vacker som en tavla.

Hösten Àr Ärstiden dÄ skaldjuren Àr som bÀst. Allt frÄn blÄmusslor till rÀkor finns att fÄ tag pÄ i vÀlsorterade fiskdiskar. BlÄmusslor Àr goda, men mycket kÀnsliga. Kontrollera att alla musslor Àr stÀngda före kokning. Efter kokning sorteras stÀngda musslor bort. Om det luktar dy eller unket av de kokta musslorna mÄste hela satsen kastas.

SÄ hÀr blir de bÀst: Borsta bort skÀgget utanpÄ musslorna. Koka upp vitt vin, vatten och gul lök. LÀgg musslorna i den kokande vÀtskan. SÄ fort de öppnat sig Àr de klara. 10-15 musslor Àr en normalportion om man bjuder bröd till. BlÄmusslor Àr bÀst frÄn september till april.

HavskrÀftor finns att köpa Äret runt. De Àr goda men dyra. BerÀkna fyra till fem per person om de Àr stora och vÀlvÀxta. Till skillnad frÄn andra skaldjur Àr havskrÀftan blekrosa i fÀrgen redan före kokning sÄ förvissa dig om att de verkligen Àr kokta innan de hamnar pÄ tallriken. HavskrÀftor kan Àven köpas rÄa för fritering eller grillning.

Höstkrabba

FÀrsk svensk hummer Àr en delikatess av vÀrldsklass. Men smakar det sÄ kostar det. Fryst amerikansk hummer Àr ett billigare alternativ. Hummern Àr som bÀst nÀr den vÀger strax över halvkilot. En halv hummer per person rÀcker i de flesta fall.

Det finns 4 000 krabbarter i vÀrldens hav. De krabbor som vi Àter kommer frÄn VÀstkusten eller havet utanför Irland. Krabban Àr bÀst under september och oktober.

KrÀftpremiÀren har försvunnit, men svenska krÀftor Àr som bÀst under tiden augusti till slutet av september. Sex krÀftor utgör en normal portion.

MÄnader som innehÄller bokstaven "r" Àr bra ostronmÄnader. September till april med andra ord.

Stora eller smÄ

BerÀkna sex alternativt tolv ostron per person om de serveras pÄ traditionellt vis med citron, smör och bröd. Testa gÀrna mörkt porteröl till.

Till sist, glöm inte bort rÀkorna. PinfÀrska Àr de en delikatess som ofta glöms bort i skuggan av alla trista rÀkstjÀrtar som man dÄ och dÄ köper frÄn frysdisken. PÄ vÄra breddgrader kokas rÀkorna redan ute till havs. NÀr oskalade rÀkor bjuds med bröd och ost berÀknar man 200 gram per person. Frysta rÀkor sorteras efter storlek och mÀngden rÀkor per kilo anges med en sifferkombination, exempelvis 70/90 som innebÀr att det gÄr 70 till 90 rÀkor per kilo. Ju lÀgre siffror, desto större rÀkor.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!