Peter J Skogström - Årets kock

Han har vunnit OS två gånger och VM en gång med svenska kocklandslaget. Men inget av det slår att vara Sverige bästa kock.Årets kock, korad i Göteborg på onsdagskvällen, blev: Peter J Skogström.

Övriga2006-02-02 00:00
För honom är SM-guldet höjdpunkten på kockkarriären. Hittills.

- Ja, absolut. Här har jag ingen annan att förlita mig på, ingen som klappar mig på ryggen under tävlingen, sade Peter J Skogström till TT när allt var klart.

Då hade han hållit på sedan sex på morgonen med att övertyga en svårflirtad jury om att han lyckats bäst. Han fixade det med två egenhändigt komponerade rätter. Vad säga om att börja med:

Skummig soppa på dill med kolja, pilgrimsmousseline och citronglaserade rotisar.

Och på det en modern nordisk söndagsmiddag:

Pepparstekt högrev från Blentarp, galette på gulbeta och prästost serverad med syrlig potatispure, picklade rotfrukter och chutney på paradisäpple.

"Modigt och genialiskt! Mjuka och långa smaker och enastående teknik", löd bland annat juryns omdöme.

- Det gäller att ha en bra dag på jobbet och en bra stöttning, det har jag haft, förklarade han sin framgång.

Efter närmare tolv timmar vid matbordet, längtade han bara efter en bit mat.

- Jag har inte ätit sedan sex i morse. Jag hoppas jag får en god middag, sade han till TT.

Den snart 34-årige Skogström är verksam i Bunkeflostrand i Skåne. Detta var fjärde gången han var i final i Årets kock som avgjordes för 23:e gången.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om