Luuk håller dörren öppen

TV-PROFIL. På pappret är det en av svensk tv-historias största värvningar: Kristian Luuk till SVT. Men själv håller han dörren öppen för allting.- Jag ser det faktiskt inte som att jag har tagit något steg. Vare sig åt det ena eller det andra hållet, säger han.

Övriga2006-12-28 00:00
Om bara en dryg månad kommer Kristian Luuk att stå på en scen inför tusentals åskådare och runt två miljoner tv-tittare. Men han är inte nervös. Inte än.

- Jag har bestämt mig för att inte oroa mig förrän den 15 januari.

Det låter väldigt enkelt, och extremt strukturerat. Men han hävdar att det fungerar. Metoden har han lärt sig av "en klok kvinna".

- Det funkar faktiskt. Jag skulle göra en gastroskopi i somras, och det är ju helt vidrigt. Då började jag oroa mig dagen innan klockan arton.

Men är du medveten om att du blir inskriven i historieböckerna för all framtid om du gör bort dig?

- Nu blev jag nervös. Men jag gjorde "Sen kväll med Luuk" i nio år. Det byggde helt och hållet på mig. I det här fallet är det tävlingen, låtarna och vem som går vidare som är centrum. Det blir egentligen ingen katastrof om jag tappar kjolen eller rösten. I värsta fall skulle man ändå gå vidare. I "Sen kväll med Luuk" var det inte så.

TV-historia

Nej, rutinen är det inget fel på. Hans karriär är ett pärlband av succeer - de flesta av dem milstolpar i svensk mediahistoria. "Hassan" i radions P3 är en klassiker som dagens trettioplussare kommer att plåga sina barn med lika mycket som deras föräldrar plågade dem med Hasseåtage. "Knesset" i ZTV var en helt ny form av intelligent nonsens-tv som satte tonen för ett helt decennium. Och "Sen kväll med Luuk" i TV4 förnyade pratshowen som genre i Sverige. Kristian Luuk mognade och blev en trygg tv-famn för, nästan, hela folket.

Och nu är han alltså värvad till SVT. Det svenska tv-mediets moderskepp.

Ung radioanarkist i "Hassan", påläggskalv i "Knesset", mognad i "Sen kväll...". Kommer du att åldras på SVT?

- Nej jag har inte tänkt så. Helt ärligt var det det enskilda projektet med Melodifestivalen som lockade. Men sen öppnar det ju möjligheter för mig, det är klart.

- Fast vi gubbar har ju någon slags fördel i tv-branschen. Vi kan åldras på ett helt annat sätt än kvinnorna. Bengt Magnusson är ju i sina "primes" med sin mörka röst. Han kan ju leda vad som helst: först läser han nyheter om 11 september och sedan leder han "Vem vill bli miljonär?".

Är han ett ideal?

- Nej. Han har mycket bättre röst än jag och framför allt kan han uttala saker som "Tjetjenien" och bara titta in i kameran utan att blinka.

Och vad gör du efter Melodifestivalen?

- TV4-cheferna pratar redan med mig om hösten 2007. Fast det gör ju cheferna på SVT också. Vad jag väljer sen kommer att avgöra vad det blir.

Kommer det bli intervjubaserat som "Sen kväll..."?

- En av ideerna, som är rätt konkret, är något helt annorlunda. Men jag kan inte säga vad det är.

Första floppen

Efter sista säsongen av "Sen kväll med Luuk" hände det som dittills aldrig hade hänt honom: en flopp. Programmet "God natt Sverige" sändes sent på kvällarna i TV4 och skulle vara ett renodlat intervjuprogram, utan spexigheter och tokeri. Men trots extremt namnkunniga gäster - Mikael Persbrandt, Runar Sögaard, Göran Persson, Dogge Doggelito - svek tittarna. TV4 lade ned programmet efter bara en säsong. Samtidigt skiljde han sig från sin fru, för att bli tillsammans med programledarkollegan Carina Berg.

Det senare, skilsmässan och den nya relationen, vill han inte prata om. Inte alls. Men han skräder inte orden när det kommer till floppen "God natt Sverige".

- Jag tycker vi borde satt oss ner och utvärderat vad som var bra och vad som inte var bra. Men vi hann inte ens det. Som handelshögskoleekonom kan jag tycka att det inte verkar lönsamt att bara starta grejer och sedan slänga dem. Men planterar ju något för att sedan skörda det.

Du låter bitter.

- Njae... nej, jag är inte bitter, för jag fattar att det är så här det funkar. Jag är mer ledsen. Jag kan tänka mig att vi gör ett nytt försök någon annan gång, i någon annan form.

"The grand show"

Under året som gått sedan "God natt Sverige" lades ned, har han varit utan vare sig radio- eller tv-program. Med undantag för ett år som pappaledig var det första gången han var utanför etern på över ett decennium. Som allt annat som rör privatlivet är han förtegen om vad det gjort med honom, förutom att han styrketränat och spenderat mer tid med barnen. Men självklart, medger han, var det lite av en revansch när SVT ringde och frågade om han ville leda Melodifestivalen. Fast han uttrycker det naturligtvis inte så, eftersom han är Kristian Luuk.

- Det var ett roligt sätt att komma tillbaka, att få göra "the grand show".

Erkänn att du gick upp till cheferna på TV4 och visade dem fingret.

- Nej. Jag ringde dem i god tid innan det blev officiellt och sa att jag skulle jobba med det. Den här branschen är ju liten, det går inte att bråka. Och jag gör ju inte det här för att jag är arg eller så. Jag ville göra Melodifestivalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om