- Vi har gått igenom vilka områden som kan förbättras. Dessutom har alla yrkesgrupper som jobbar med diabetes tillsammans lagt upp en plan för hur de tycker att man ska ta hand om diabetikerna, säger Ulf Bolsöy, processledare för länsgruppen för diabetesvård.
Målet är att varje patient ska få rätt omhändertagande. Länsgruppen har tagit fram en handläggningsöverenskommelse för diabetesvård, som beskriver handläggningen av diabetikerna, och denna handläggningsöverenskommelse ska uppdateras kontinuerligt.
- Den här gemensamma dagen är lite av en avspark för det kommande året, säger Ulf Bolsöy.
Året kommer att präglas av mätningar, förbättringsarbete och utbildning.
- Det är de tre hörnstenarna. Kvalitetsförmedling, att vi ska mäta vad vi gör, vi ska se över vad vi kan förbättra och vi ska arrangera utbildningar.
I Norrbotten räknar man med att det finns cirka 10 000 diabetiker, och nu förs behandlingen av dem in i registret och kan jämföras dels med andra enheter i länet, dels med övriga Sverige.
- När vi har möjlighet att mäta i ett kvalitetsregister för hela landet kan vi se hur vi ligger till, säger Ulf Bolsöy.
- Det är svårt att svara på vad det beror på. Men jag tror att det mest värdefulla med det här registret är att man kan följa sin egen verksamhet år från år och se om man förbättrar sig, säger Sven-Erik Marklund, överläkare på medicinklinken på Piteå älvdals sjukhus och kvalitetsansvarig läkare för Nationella diabetesregistret i Norrbotten.