Lammgryta med grönsaker

Vårens grytor ska vara ljusa. Lammkött är en bra grund som passar perfekt med primörgrönsaker.

Övriga2008-03-13 00:00
Stockholm (TT Spektra)Intresset för lamm ökar hela tiden. Glöm det där med lamm som smakar kofta. Och glöm allt vad sega nötköttsbiffar och tråkiga stekar heter. Lammsteken är mör, saftig och förförande god, som klippt och skuren för örtkryddning. Lammköttet trivs med medelhavsgrönsaker som lök, vitlök, zucchini, sparris, blomkål, broccoli och potatis som steks med örter. Alla grönsaker till grytan förbereds och ges den tid i kokande vatten som behövs för att råheten ska gå ur men tuggmotståndet finnas kvar. Sedan är det bara att koka en rödvinssås alternativt fuska med färdig från affären. Allt blandas i stor kastrull och serveras med bröd och sallad.



Vårgryta med lamm

och primörer

4 personer

600 g lammstek

500 g små potatisar

1 litet blomkålshuvud

1 litet broccolistånd

2 rödlökar

1 zucchini

1 bunt grön sparris

1/2 purjolök eller 3 salladslökar

salt och vitpeppar

1 tsk rosmarin

persilja

smör och olivolja till stekning

3 dl rödvinssås - färdig går bra men för den som vill göra egen kokas den på rödvin, vatten samt koncentrerad kalvfond och reds av med maizena



1. Skala potatisen och koka den cirka 10 minuter. Slå av vattnet och låt potatisen ånga av.

2. Skär loss buketter från broccoli och blomkål. Koka buketterna några minuter så råheten släpper, men inte mer. Ge sparrisen ett uppkok i lättsaltat vatten.

3. Värm rödvinssåsen eller koka egen på vin, vatten och koncentrerad kalvfond som reds av med maizena.

4. Skala och skär rödlökarna i klyftor. Skölj och dela purjolöken eller salladslökarna i bitar. Skär zucchinin i bitar.

5. Skär lammköttet i bitar. Stek köttet i lika delar olivolja och smör. Krydda med salt, vitpeppar och rosmarin. Stek potatisen, även den i lika delar olivolja och smör. Blanda allt, garnera med persilja och servera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!