Situationen verkar låst. Men lösningar måste komma - det är det enda som parterna är eniga om.
Så hur kommer den genomsnittlige musikkonsumenten att köpa musik om fem år?
Roger Wallis, professor på KTH, ordförande i Skap (Svenska kompositörer av populärmusik) och själv kompositör, suckar djupt.
- Fem år är lång tid. Jag tror inte att det finns någon möjlighet att stoppa fildelningen.
Han gör en parallell till den debatt som utbröt när man började sända radio i USA i början av förra seklet. Då ville musikförläggarna förbjuda musik att spelas i radio.
- Om musiken skulle flöda fritt och folk kunde höra vad som helst, så skulle de inte sälja några noter trodde de. Det löstes genom en sorts licens. Man startade amerikanska motsvarigheten till Stim, säger Roger Wallis.
Myten är krossad
Nu efterlyser många en liknande lösning. En licensavgift, som betalas av alla bredbandsinnehavare. Som ersätter upphovsmän och rättighetsinnehavare för deras - förmodade - uteblivna inkomster. För det är inte alls säkert att upphovsmän, skivbolag och filmbolag lider så stor ekonomisk skada av fildelningen, menar Roger Wallis.- Myten om att varje nedladdad sång eller film är lika med en förlorad skiva eller biobiljett, den är totalt sprängd. Det visar forskningen.
I stället menar han att internet fungerar som radio gjorde förr: man hör en låt som man gillar. Sedan köper man den eller hela plattan. Samma sak med film: nyligen kom forskare på Chalmers fram till att de som laddar ner film går precis lika mycket på bio som andra. Om inte mer.
- Om man inte kan stoppa fildelningen är det ju bättre för mig som upphovsman att ha ett system där jag kan få ut några pengar från den, säger Roger Wallis.
Inte okontroversiell
Men iden om en licens faller inte i god jord hos alla. Mattias Lövkvist, som driver skivbolaget Hybris, kallar en licens för "den minst dåliga lösningen". I stället skulle han vilja se att en sådan avgift läggs i en pott som sedan delas ut till de som har förtjänat det.- Precis som Kulturrådet har fonogramstöd i dag. Både artister och skivbolag skulle kunna söka ersättning, och man skulle få det på konstnärliga grunder, säger Mattias Lövkvist.
Andra sågar iden rakt av.
- Jag har svårt att se hur det skulle fungera. Det är ett krångligt och svårreglerat sätt. Hur ska man fördela det?
Det enklaste är att man köper det man vill ha och betalar för det, säger Peter Ahlkvist, vd för skivbolaget Burning heart.
Men en bredbandslicens diskuteras nu på högsta politiska ort.
En licenslösning har föreslagits av många partier, från moderaterna till vänsterpartiet.
Andra lösningar
Andra tänkbara lösningar finns också. Till exempel så kallade prenumerationslösningar, det vill säga att man betalar en summa pengar för att under en begränsad tid få tillgång till en mängd låtar.Och så finns det naturligtvis de två ytterligheterna: släpp allt fritt. Eller fortsätt sätta fast fildelare. Ingen av dem är speciellt trolig, menar Roger Wallis, som kallar det nuvarande läget för "moralpanik".
- Moralpanik brukar alltid gå över och ersättas av mer pragmatiska affärslösningar. Men den har varit ovanligt stark nu. Just den här gången är det så oerhört mycket lobbying och väldigt mycket pengar i bakgrunden. Det här kommer att dra ut på tiden.