Kryddig biff och sparris

Starkt kryddad med tydlig inspiration av det thailändska köket. Bättre än så kan man inte beskriva rätten biff med sparris och ostronsås. Rätten imponerar på alla vänner av kryddig thaimat.

Övriga2008-03-06 00:00
Stockholm
(TT Spektra)


Och arbetet vid spisen går på några minuter.

Som så ofta när det gäller asiatisk mat är det förberedelserna som tar tid. I det här fallet är förarbetet enkelt även det och inskränker sig till en stunds strimlande och hackande. Den delen av jobbet kan dessutom göras i god tid.

Grön sparris kräver ingen förkokning utan kan gå direkt i pannan. Då blir den härligt krispig med perfekt tuggmotstånd.

Två färdiga såser, fisk- och ostronsås, ger maten den rätta smaken. Båda finns numera i de flesta affärer på hyllan med asiatisk mat. Namnen till trots används de flitigt till kött. Doften från såserna är inte särskilt angenäm, men smaken i grytan blir något helt annat. Öppnade flaskor ska förvaras i kylskåp för att inte bli förstörda.

Biff med sparris och ostonsås

4 personer

3 msk rapsolja

3 vitlöksklyftor

400 g nötkött, utskuren biff

eller lövbiff

200 g grön sparris

1 msk ostronsås

1 msk fisksås

1 msk strösocker

1 dl vatten

1 tsk koncentrerad kalvfond

1 krm finhackad chili

1. Skala och hacka vitlöken. Strimla biffen. Skär sparrisen i bitar, cirka 5 centimeter långa och hacka chilin.

2. Fräs vitlöken med olja i het panna eller wok. Fortsätt med kött, vänd runt, sedan sparris, vänd igen, och sist ostron- och fisksås, socker, vatten, kalvfond och chili. Se till att allt blir riktigt upphettat. Lägg upp och servera med blandad grönsallad, böngroddar och ris.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!