På våra breddgrader betraktas saffran som en julkrydda. Utan att vattna ur jultraditionen kan kryddan användas till mer än så, framför allt i matlagning. Fisksoppor, och speciellt den franska bouillabaissen, kommer inte till sin rätt utan saffran. På samma sätt ger saffran ett lyft åt fisksåser.
Pochera och gratinera
Pocherad rödspätta med gratinerad duchessepotatis och saffranssås låter märkvärdigare än det är. Rätten är ett mellanting mellan vanlig uppläggning och gratäng. Börja med duchessemoset. Det är inget annat än mosad potatis som blandas med en äggula, smör, salt och peppar till smidig konsistens. Den som vill spritsar upp duchessen på ugnsfasta tallrikar eller fat och gratinerar i ordentligt het ugn. Det går också att spritsa toppar på en bakplåt, gratinera och därefter lyfta över topparna till tallrikar.Fisksoppornas drottning
Fisksoppornas okrönta drottning, den franska bouillabaissen, innehåller ett flertal fiskar och skaldjur. Soppan kan nästan liknas vid en fiskgryta. Namnet bouillabaisse kommer från franskans bouillon abaisse, vilket i sin tur betyder förminskad buljong. Av detta förstår vi att hemligheten med en riktig bouillabaisse är en god, reducerad fiskbuljong.Här bjuds den klassiska soppan i ett försvenskat och förenklat recept. Men alla genvägar till trots, den rätta smaken finns där och med aioli och gott bröd smakar soppan helt underbart.
Soppa med musslor
Krämigt god med smak av saffran, färsk fänkål och blekselleri står musselsoppan på tröskeln till det som betraktas som festmat. Musselsoppan har dessutom den fördelen att den går snabbt att laga då vi utgår från musslor på burk. Soppan innebär inget långkok utan här räcker det med en kvart i köket. Skönt när man är sugen på något gott men inte har tid att stå vid spisen.Tänk bara på att inga skaldjur mår bra av att kokas. Lägg i stället burkmusslorna direkt i sopptallrikarna och slå den varma soppan över.