Köttfärssås på italienska

Pasta med köttfärssås säger vi och tänker oss någon snabbt hoprörd sås direkt i stekpannan. En beskrivning som får varje italienare att slå sig i pannan av ren förskräckelse.

Övriga2007-04-26 00:00
Köttfärssås på italienska ska innehålla både rimmat fläsk, kycklinglever och rotsaker för att vara värdig den heliga pastan. Ingredienslistan växer liksom koktiden. Arbetet kan hållas på en rimlig nivå med hjälp av matberedare då till synes ändlöst hackande reduceras till några sekunder. Minst 30 minuter bör såsen få sjuda under lock. Mot slutet lyfts locket bort för att såsen ska koka ihop till önskad konsistens. Tänk på att det är först då som den slutliga smaken ska kryddas fram. Ofta har såsen byggt upp en fin smak helt på egen hand som bara behöver justeras mot slutet.

Pasta med italiensk köttfärssås

4 personer

500 g pasta

salt och olivolja

Till köttfärssåsen:

300 g köttfärs

100 g kycklinglever

100 g rimmat fläsk

1 morot

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

3 msk tomatpure

2 dl rött vin

1 dl vatten

1 msk konc. kalvfond

1/2 tsk timjan

1/2 tsk oregano

olivolja

salt och peppar

1. Hacka lever, fläsk, morot och lök. Med matberedare går det på några sekunder.

2. Bryn fläsk, lök och morot med olivolja i gryta. Pressa i vitlök och rör ner köttfärsen. Rör allt till grynig massa. Fortsätt med kycklinglever, tomatpure, vin, vatten, fond och örtkryddor.

3. Koka upp och sjud såsen under lock minst 30 minuter. Ta bort locket mot slutet och låt såsen koka samman. Smaka av med salt och peppar. Serveras med pasta och ärter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!