Men rekommendationen gäller bara de mer okomplicerade fallen av akut bihåleinflammation. Vissa patienter ska ha antibiotika, understryker han.
Fyra testgrupper
Den nya studien är gjord på 981 patienter i 14 olika länder, bland annat Sverige. De hade lidit av sin bihåleinflammation i mer än sju dagar och delades in i fyra testgrupper: en antibiotikagrupp, en placebogrupp som fick sockerpiller och vattenspray, samt två olika grupper som fick olika hög dos av kortisonspray.Patienterna som fick kortisonspray två gånger per dag tillfrisknade snabbast. Sprayen hjälpte bättre mot snuvan, huvudvärken, nästäppan och ansiktssmärtan jämfört med både antibiotikan och placebo.
Resultatet var kanske inte så förvånande, eftersom de patienter som hade tydligast tecken på bakteriell infektion, bland annat ihållande hög feber, inte var med i studien.
Problemet för läkarna är att det i många fall är svårt att veta om det är bakterier eller virus som ligger bakom bihåleinflammationen. Att få svar genom en bakterieodling tar flera dagar. Inflammationen är ofta smärtsam och patienten behöver snabbt hjälp.
Försiktighet
Redan i dag rekommenderar Läkemedelsverket försiktighet med antibiotikaanvändning vid bihåleinflammation, men inom verket befarar man att det finns en stor överförskrivning av antibiotika vid bihåleinflammation.Studien har finansierats av en tillverkare av nässpray och har i dagarna publicerats i Journal of Allergy and Clinical Immunology.