Siverts arbetar med gestaltningar skapade av arkitekter och formgivare som Karin Mannerstål, Pontus Lomar, Jordens Arkitekter, Tirsen och
Aili arkitektbyrå och Jim Forsberg, den senare med bakgrund från Haparanda, med flera.
I den Italieninspirerade inredningen till restaurang Valdino i Piteå demonstreras
Siverts egen designkunskap. Hela inredningen är ritad och tillverkad av snickeriet.
- Kunder och arkitekter gör ofta designen. Ibland designar vi själva, till exempel restauranginredningar. Vårt huvudsakliga jobb är att förverkliga kundernas order i effektiv produktion, leverans och montering på plats, säger John Hansson, produktionschef och huvudägare.
Familjeägt
Siverts tillverkar både objektsbeställda inredningar och möbler med avancerade former. Stora kunder på till möbeltillverkning är S&B Nord i Boden. SSC Lindvalls i Kalix och SSC Snickericentralen i Skellefteå är samarbetspartners.Siverts Snickeri är helt familjeägt. I fjol tog sonen Daniel över som vd i företaget.
- Det känns skönt att det finns någon i familjen som vill ta över och utveckla företaget vidare, säger John Hansson.
Daniel har ansvaret för all administration och försäljning, medan John ansvarar för produktionen.
Siverts startades som ett snickeriföretag i Svartöstaden av Sivert Eklund 1958. Företaget flyttades till Sunderbyn 1969. John Hansson köpte snickeriet 1997 och flyttade det till Öjebyn år 2000. I dag har företaget 12 anställda.
- Vi hittade perfekta snickerilokaler här. Dessutom bor jag i Piteå, så det passade bra, säger John Hansson.
Stort kunnande
John Hansson är företagare sedan gammalt. Han startade själv ett snickeri i Bensbyn 1976. Sedermera gick han över till att bli byggledare hos Max, och svarade för byggande av alla deras nya hamburgerrestauranger i landet, innan han återgick till att bli snickeriföretagare på heltid.- Vi fick med oss Max som kund till det här företaget, en bra grund att stå på. Det är en mycket krävande kund, men utvecklande. Hittills har vi svarat för alla Max nya restauranginredningar och vissa tekniska lösningar. Vi har skaffat oss ett stort kunnande som ansvariga för hela och kompletta lösningar genom åren, säger John Hansson.
Kunskaperna har vidareförädlats i en rad andra uppmärksammade inredningar för kända beställare. Listan har hunnit bli både imponerande och lång.
- Snickeribranschen har förändrats mycket genom åren. Förr var vi hantverkare. Nu är vi en snickerifabrik med avancerad, datastyrd maskinutrustning. Vi måste kunna leverera allt från större serier till individuella variationer och unika detaljer.
Modetrender
- Inredningar tillverkas oftast i bara ett exemplar. Det ställer stora krav på flexibilitet och planering samtidigt som vi måste vara den mest effektiva leverantören, säger John Hansson.Modetrender spelar en allt större roll även i snickeribranschen. Både virkesval, nya material och formgivning ändras med allt tätare mellanrum. Det är inte alltid trä som är utgångsmaterial. Nya laminat, skivor i kompositmaterial och oändliga färgval kombinerat med detaljer i stål, aluminium eller komposit kräver både kunskap och nya tekniska lösningar. Snickeriet skall få allt att fungera till en helhet.
Alla inredningar monteras av Siverts snickeri på plats hos kunden. En ny hamburgerrestaurang varannan månad eller oftare för Max betyder hårt tryck i planering, produktion och montering. Samtidigt skall alla andra beställningar klaras av.
- Det är fler som vill vara med och konkurrera om jobben. Det gäller att vara bästa alternativet med de bästa lösningarna. Vi har allt mer blivit ett kunskapsföretag, säger John Hansson.
Hel inredning
När Affärsliv hälsar på håller en hel inredning till en vårdcentral i Kåge på att levereras. Siverts tillverkar allt från laminerade luckor, draglådor och skåp till specialdetaljer och funktioner. Hela köksinredningar ingår.- Överallt där man behöver specialbeställda mått kan vi vara ett alternativ, köksinredningar också, säger John Hansson.
- Tempot i ny formgivning höjs. Vi skall klara de högsta kraven. Det kräver mycket kunskap. Massproduktion finns det alltid någon utomlands som kan göra billigare, säger Daniel Hansson.