Festlig vegetarisk påskmat

Stekt aubergine med örter och vitlök är hur gott som helst. Kompletterar man med mozzarella som fyllning blir det tveklöst en grön festmåltid.

Övriga2008-03-20 00:00
Stockholm (TT Spektra)Att aubergine ibland kallas äggplanta kan ju vara ett roligt sammanträffande just i påsktider. Äggplanta är en svensk beteckning på aubergine som härstammar från tiden då det mesta i grönsaksväg ansågs lite exotiskt. Aubergine med sin ovala form kom att kallas äggplanta utan att för den skull ha det minsta med ägg att göra.

Fyllda auberginer serveras med tomatsås. Att koka egen tomatsås är i sig inget märkvärdigt, men i regel blir den dyrare än färdig från affärens utmärkta sortiment av tomatbaserade pastasåser.



Fyllda auberginer

4 personer

2 auberginer

125 g mozzarella

1-2 vitlöksklyftor

några kvistar färsk timjan

svartpeppar och salt

olivolja till stekning

Till servering:

tomatsås, färdig

fullkornsbulgur

haricots verts

1. Skär auberginerna i skivor på längden. Åtta skivor behövs, första och sista skivan på frukterna oräknade. Stek ena sidan med olivolja i ganska het panna. Fruktköttet ska bli torrt på ytan och få färg. Lägg upp skivorna med stekytan uppåt på arbetsbänken.

2. Mixa mozzarellaost, vitlök och timjan i mixer eller matberedare med kniven monterad. Fördela massan på häften av auberginskivorna och avsluta med att lägga de återstående auberginskivorna som lock. I båda fallen ska stekytan vändas mot fyllningen.

3. Stek de fyllda auberginerna i medelvarm panna med olivolja. Salta och peppra lätt på båda sidor.

4. Servera de fyllda auberginerna med tomatsås, fullkornsbulgur och lättkokta haricots verts.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!