- Enda kravet är att de måste sjunga på ett regionalt- eller ett minoritetsspråk. Vilken musikstil som helst är godkänd, säger Birger Winsa, koordinator och projektansvarig för Liet lavlut.
- Vi kräver ingenting om etnicitet. Carola får i princip sjunga på meänkieli eller samiska - det vore enormt bra. Huvudsaken är att man sjunger på det språket.
Tjänar högre syfte
Förebilden för tävlingen är naturligtvis den riktiga Melodifestivalen och Eurovision song contest. Vinnaren utses än så länge av en jury, men i framtiden hoppas Birger Winsa att sms-röstning ska avgöra. Dessutom vill man att regionala tävlingar ska utse bidragen.- Målet är att ha kvalificeringsfestivaler ute i de olika regionerna. Samerna har en fantastisk bra festival i Kautokeino varje år.
Men till skillnad från den riktiga Melodifestivalen, tjänar Liet lavlut ett högre syfte. Dels vill man sprida musiken från de små språkgrupperna.
- Bert Karlsson kommer inte att sälja minoritetsmusik någonsin. Vi vill förstås att ungdomar ska bli attraherade av att göra karriär på minoritetsspråk, konstaterar Birger Winsa.
Dessutom är festivalen att sätt att föra artister från små språkområden samman.
- Man skapar kontakter mellan konstnärer, artister och musiker mellan minoritetsregionerna. De är ofta ganska isolerade och har liten kontakt med varandra. Det är ett sätt att skapa kulturell infrastruktur på europeisk nivå.