Christina Dahner Lindqvist, ansvarig för bergmekanik inom LKAB, säger att företaget redan har ett brett samarbete med internationella och svenska experter när det gäller seismologi, bland annat med Ota Kulánek, före detta chef för Seismologiska institutet.
- Jag vet inte vad Uppsala skulle kunna erbjuda oss, säger hon.
De kraftiga vibrationer, 1,5 på Richterskalan, som stoppat brytningen i den så kallade Prinzsköldsmalmen i norra delen av gruvan inträffade natten till måndagen.
Stenar föll ned
Det är första gången som LKAB stoppat brytningen i ett helt malmområde, skriver Norrbottens-Kuriren.Säkerhetsskäl ligger bakom åtgärden. Stenar har fallit ned i gruvgångar till följd av vibrationerna.
- Så länge det finns seismisk aktivitet i området kommer vi inte att bryta där, säger Monica Quinteiro, gruvchef inom LKAB.
LKAB tror inte att markytan ovanför malmkroppen kommer att påverkas, men företaget har ändå spärrat av vägar som leder in till området.
Stoppet innebär ett produktionsbortfall i Malmbergsgruvan på omkring tio procent.
LKAB analyserar nu vad som orsakat vibrationerna.
- Vi har inte hela bilden klar för oss ännu. Men vi har förväntat oss att bergmassor ska börja röra sig där, men det har skett tidigare än vi trott, säger Christina Dahner Lindqvist.
Tidigare än väntat
Även tidigare i år har Malmberget känt av kraftiga vibrationer. I januari uppstod vid två tillfällen vibrationer som uppmättes till 2,4 respektive 2,0 på Richterskalan.Dessa upplevdes som skalv av invånarna. Någon förklaring till de vibrationerna kunde LKAB inte hitta. Företaget har de senaste åren investerat flera miljoner i seismiska mätsystem.