Alternativ till gräddsås
Våra svenska köttbullar är, om sanningen skall fram, inte speciellt smakrika. De kryddas försiktigt med salt och peppar. Inte blir det häftigare av att de serveras med mild gräddsås. Lagom, var ordet.
Det fina med köttbullar i currysås är att de egentligen är vanliga svenska köttbullar i en starkare sås. Här kan den som vill förbereda steka en dubbel sats köttbullar och variera måltiderna med olika sorters sås. Gräddsås ena dagen och currysås om inte nästa dag så i alla fall nästa gång.
Köttbullar på orientaliskt vis
4 personer
600 g färdigstekta köttbullar
Till currysåsen:
2 msk margarin
1 msk curry
1 gul lök
1 syrligt äpple
1/2 purjolök
2 msk vetemjöl
5 dl köttbuljong
1 dl grädde
salt och peppar
1 hg färska champinjoner
1. Se till att köttbullarna är klara antingen de köps färdiga eller steks på egen spis. Skala och skiva den gula löken. Skölj och strimla purjolöken och skär ner äpplet i klyftor och ta bort kärnhuset. Sätt en kastrull på spisen och fräs ett par matskedar margarin med lök och äpple. Pudra över curry och låt blandningen fräsa någon minut under omrörning. Blanda i vetemjöl, rör om och späd med buljong.
2. Låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt såsen sjuda utan lock i 20 minuter. Smaka av med grädde, salt och peppar.
3. Lägg över de stekta köttbullarna i såsen och dra den från värmen. Torka ur stekpannan, hetta upp och lägg i lite nytt fett. Stek hela champinjoner som droppas tillsammans med köttbullarna i currysåsen. Servera på direkten med ris eller pasta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!