Västerbotten tar över bussgods i Norrbotten

Politikerna i Norrbotten har enats om framtiden för godstransporterna i Norrbotten.

Bussgods får nystart efter samarbete över länsgränserna.

Bussgods får nystart efter samarbete över länsgränserna.

Foto: Norrbottens media

Norrbotten2019-10-22 09:49

Tack vare ett samarbete över länsgränserna ska nu Bussgods i Norr AB, Västerbottens aktör inom bussgods, ta över godstransporterna i Norrbottens län.

– Att Bussgods i Norr AB tar över godstransporterna innebär att vi kan säkra transporterna i en stor del av Norrbotten, medan vi nyttjar befintliga resurser och kompetens i både Norr- och Västerbotten, säger Mats Aspemo, vd för Länstrafiken i Norrbotten AB.

Den nya lösningen i Norrbotten innebär att man nu ska effektivisera verksamheten och se över nätet av busstationer och ombud för att anpassa verksamheten till marknadens behov.

Bussgods i Norrbotten AB kommer att avvecklas i enlighet med tidigare beslut.

– För hela länets utveckling är detta en viktig fråga. Det märks i det stora engagemang som många visat i frågan kring Bussgods, inte minst representanter för näringslivet i länet, säger Anders Öberg, ordförande för Länstrafiken och kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten.

Bussgods i Norr AB är Västerbottens aktör inom Bussgods och har sitt säte i Umeå. Under 2018 omsatte bolaget 44,9 miljoner kronor och hade då ett resultat på 0 kronor och 3,57 procent i soliditet och kassalikviditet på 89,3 procent.

– I Västerbotten har det aldrig funnits någon tvekan kring Bussgods. Verksamheten betyder så mycket för så många, men vi har hela tiden vetat att vi behöver samarbetet med Norrbotten för att systemet ska fungera, säger Rickard Carstedt, regionråd i Västerbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!