Sanningen om Nordströms avgång

Ett känsligt personalärende som kan leda till en jävsituation. Det är det huvudsakliga skälet till att Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) hastigt avgick i torsdags.

Bakom Niklas Nordströms hastiga avgång förra veckan finns ett personalärende som kan leda till en jävsituation och att en chefsrekrytering måste göras om, enligt Norrbottens Medias uppgifter.

Bakom Niklas Nordströms hastiga avgång förra veckan finns ett personalärende som kan leda till en jävsituation och att en chefsrekrytering måste göras om, enligt Norrbottens Medias uppgifter.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-10-14 15:36

Norrbottens Medias uppgifter kommer från flera av varandra oberoende källor.

Personalärendet har kommit in till kommunen för ungefär tre veckor sedan och hanterats av sparkade kommundirektören Mikael Lekfalk och sedermera tillförordnade kommundirektören Anna Lindh Wikblad.

Den som lämnat uppgifterna är en person som känner sig utsatt av Niklas Nordström, och som varit i beroendeställning till honom. Ärendet gäller händelser under ungefär ett års tid.

I dag finns personalärendet hos personens närmaste överordnade.

– Jag kan bekräfta det. Men vad som finns i ärendet vill jag inte kommentera. Min erfarenhet är att det kan försvåra saker och ting, säger den överordnade.

Uppgifterna har även nått Socialdemokraternas partiledning på Sveavägen i Stockholm. Det bekräftar Martin Rynoson, pressekreterare.

– Vi har fått uppgifter men vi vet inte exakt vad anklagelsen gäller. Vi vet konturer, rykten, antydningar. Men frågor om vad det handlar om får ni ta med S i Luleå, säger Rynoson.

Enligt Norrbottens Medias uppgifter tog ärendet fart lokalt i onsdags kväll, i samband med att riksdagsledamoten Fredrik Lundh Sammeli (S) hastigt lämnade Stockholm för ett möte med arbetarekommunen. Det vill säga ordförande Anders Öberg, vice ordförande Yvonne Stålnacke och ombudsman Ia Uvberg Nordell.

Öberg bekräftar både mötet och att partiet fick vetskap om frågan i onsdags. Men han vill inte kommentera närmare än så.

– Jag kan inte säga vem vi fick informationen ifrån. Jag vill inte heller kommentera vad vi talade om men övergripande handlade det om att vi försökte analysera läget. Vi hade inte klart för oss hela innebörden i onsdags. Det fick vi först i fredags, uppger Öberg.

Personalärendet kan leda till att en kommunal chefsrekrytering, där Nordströms misstänkts ha varit jävig, måste göras om.

Kommunalrådet Lenita Ericson (S) bekräftar att jävfrågan varit på bordet vid ett möte i söndags.

– Vi hade diskussioner kring rykten och artiklar som skrivits. Men med de fakta vi har i dagsläget så anser vi att det inte föreligger jäv. Vi har inte heller någon information nu som gör att vi tänker förändra vårt beslut i rekryteringen.

Roger Danell, vd för moderbolaget Luleå kommunföretag, har fått i uppdrag att utreda juridiken.

– Om det kommer mer information om jäv behöver vi veta hur rättsläget ser ut, säger Lenita Ericson.

Norrbottens Media har sökt Niklas Nordström.

Lenita Ericson, kommunalråd.
Lenita Ericson, kommunalråd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!