– Det blev inte riktigt det slut jag hade tänkt mig, säger han.

De allra flesta kan turbulensen om turerna, kaoset och kalabaliken i landstinget. Allt kulminerade med att med att Kent Ögren kuppades bort från posten som landstingsstyrelsens ordförande.

– Just då var det tungt, berättar Kent Ögren när han på fredagen kallade till en pressträff i landstingshuset.

Artikelbild

| Efter 27 år i politiken, meddelade Kent Ögren, S, på fredagen att han går från sina tunga uppdrag. ”Jag kommer att ha kvar min plats i styrelsen och i fullmäktige, men mer än så blir det inte”, sa han bland annat.

Annat slut

Det var inte så här han hade tänkt sig att den politiska karriären skulle sluta.

– Nej, verkligen inte. Jag har brunnit för politik i hela mitt vuxna liv, ända sedan jag hade kommunala uppdrag hemma i Jokkmokk, säger han.

Han erkänner också, utan omsvep att det som hände vid landstingsfullmäktige i november, var ett scenario han aldrig ens ägnat tanken.

Artikelbild

| Kent Ögren (S) tänker sitta kvar i landstingsstyrelsen.

Partiets valkonferenser skvallrade aldrig om han var ifrågasatt på något sätt av sina partikollegor.

– Vi fastställde en lista där jag och Maria Stenberg var de två första namnen. Visst, det var en duell mellan Maria och Ingela Lekfalk som Maria Stenberg gick segrande ur, men i övrig har det inte funnits några andra förslag.

Artikelbild

| Det luktade kupp lång väg när blanrösterna uppdagades. ”Jag tål mycket, men att två partikamrater röstade blankt var som en dolkstöt i ryggen och kändes rent ut sagt för jävligt”, berättade Kent Ögren vid pressträffen.

I samband med den andra valkonferensen diskuterades samtliga uppdrag som skulle besättas av vilka och vem.

– Det var samma sak där. Alla valen var enhälliga, säger Kent Ögren.

Artikelbild

Kent Ögren (S) kallar till pressträff i dag klockan 10.

"För jävligt"

Sen kom det landstingsfullmäktige där allt brakade loss. Två blanka röster från partikollegor innebar att kuppen mot honom var ett faktum.

Artikelbild

| ”Jag har inga problem att ta kritik i politiken och från media, men jag är ingen lögnare och definitivt ingen despot”, säger Kent Ögren.

– Egentligen var valen bara en formell sak. Vi hade ju tillsammans med vänstern och Miljöpartiet majoriteten.

Som politiker i en position säger han sig vara beredd på både det ena och det andra.

Artikelbild

| Kent Ögren förklarade vid pressträffen att han drar sig tillbaka från de tunga uppdragen inom landstingspolitiken.

– Absolut. Kritiken från oppositionen ska ju finnas där. Det tillhör spelet. Att även bli hårt granskad av media hör ju också till, men att få två knivhugg i ryggen av partikamrater, det kändes faktiskt, ursäkta uttrycket, för jävligt, förklarar han.

Det är också anledningen till att han från och med årsskiftet inte kommer att kandidera till några som helst poster.

Artikelbild

| Från landstingsråd till fritidspolitiker. Så ser situationen ut för Kent Ögren efter nyår.

– Jag sitter kvar som ledamot i styrelsen och landstingsfullmäktige. Utöver det vet jag faktiskt inte vad jag ska göra, säger Kent Ögren.

Självkritik

Artikelbild

| Efter 27 år i politiken, meddelade Kent Ögren, S, på fredagen att han trappar ner. ”Jag kommer att ha kvar min plats i styrelsen och i fullmäktige, men mer än så blir det inte”, sa han bland annat.

– Egentligen står jag ju efter nyår till arbetsmarknadens förfogande. Sen återstår väl se hur attraktiv en 59-åring är på marknaden, säger han och ler.

Hur självkritisk är du efter allt som hänt och varit?

Artikelbild

– Självklart måste både jag och partiet titta oss i spegeln. Det finns absolut saker som vi kunnat göra bättre. Det framgår ju tydligt av valresultatet, säger Ögren.

Ge några exempel?

– Vi har misslyckats rejält när det gäller att kommunicera med väljarna i olika områden. Det gäller främst i Kiruna och de i östra Norrbotten.

Hur ser du på kritiken att kallas despot?

– Jag är varken despot eller lögnare. Jag har däremot en stark vilja och brinner för politiken och att utveckla det offentliga. Sammantaget är jag ganska nöjd när jag blickar tillbaka på de tolv år jag suttit som landstingsråd.

Oropedin

Något särskilt du är stolt över?

– Spontant tänker jag på hur vi orkat genomföra de svåra strukturförändringarna inom kirurgin vid Sunderbyn och ortopedin vid Piteå älvdals sjukhus.

lkhg

Från årsskiftet sitter en ny ledning i styrelsen. Hur ser du på den saken?

– Det vore klädsamt om de gick ut och förklarade att de avgår. De sitter i minoritet och ska hantera en rödgröna finansplan. Jag fattar inte hur de ska administrera den. Ännu knepigare blir det här när Sjukvårdspartiet inte har något samverkansdokument med Alliansen.