Nytt storfängelse kan hamna i Luleå

Ett nytt stort fängelse kan komma att placeras i Luleå. Kommunen har lämnat in en intresseanmälan till Kriminalvården om att fängelset ska placeras här.

"Det skulle innebära ett lyft om man placerad fängelset i Norrbotten", säger Jan Wallin kriminalvårdschef för verksamhetsområdet Norrbotten.

"Det skulle innebära ett lyft om man placerad fängelset i Norrbotten", säger Jan Wallin kriminalvårdschef för verksamhetsområdet Norrbotten.

Foto: Pär Bäckström

Luleå kommun2019-10-21 15:17

Efter att invånarna i Svedala kommun i Skåne röstat nej till att placera ett fängelse i kommunen har kriminalvården nu fått ett stort antal intresseanmälningar från andra kommuner som är intresserad av det nya fängelset. Luleå kommun är en av dessa. Det nya fängelset beräknas ge ungefär 250 nya arbetstillfällen och kommer enligt kriminalvården att ha mellan 150 och 300 platser och vara av säkerhetsklass två. 

Jan Wallin, kriminalvårdschef för verksamhetsområdet Norrbotten är positiv till en placering av fängelset i Luleå. 

– Kriminalvården i Norrbotten ställer sig positiv till intresseanmälan. Det skulle innebära ett lyft om man placerad fängelset i Norrbotten. Det blir en betydligt större anläggning. I dag är det en anläggning i Luleå med nio ungdomsanstaltsplatser, sedan ett litet fängelse och ett häkte med 30 platser, säger Jan Wallin.

I dag har man vid anstalten på Porsön i Luleå ungefär 45 anställda. 

– Fördelen vi har här uppe är att vi har lätt att rekrytera folk och vi har låg personalomsättning och det innebär lägre utbildningskostnader och vi har lågt ohälsotal. Vi ligger på ungefär två och en halv procent ohälsotal under förra året i Norrbotten och i övrigt en väl fungerande verksamhet, säger Jan Wallin.

Vad talar emot att Luleå får det nya fängelset?

– Nackdelen som vi har här uppe är att vi inte fyller de här fängelserna med lokala ortsbor från Norrbotten och Västerbotten, utan kriminaliteten är mycket söderut.

De kommuner utöver Luleå som har anmält sitt intresse är Kristianstad, Hässleholm, Karlskrona, Hörby, Forshaga, Klippan, Emmaboda, Eskilstuna, Osby, Sundsvall, Vilhelmina och Ånge. 

– För Luleås del är innebär en sådan etablering väldigt många arbetstillfällen. På det sättet är det såklart något vi är intresserade av, säger tf kommunalrådet Lenita Ericson.

Vad skulle göra att Luleå kan få det?

– Det vet jag inte. Det är en lång process och vad jag förstår är det många kommuner som visat intresse. Det kan vara sådana saker som flygplatsen och järnvägen, men det är en lång process innan det här är klart, säger Lenita Ericson.

Vet du om något om en möjlig placering av fängelset om det blir aktuellt?

– Nej, så långt har vi inte kommit ännu. Det första steget är att visa intresset så det där blir nästa steg, säger Lenita Ericson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!