Löjromsjätten: "Vi har blivit grundlurade"

Thailändska arbetare utan arbetstillstånd klämde Kalix löjrom på Guldhavens fabrik. "Jag har trott att personerna som vi haft anställda bor i Sverige", säger vd:n Teija Aho.

Guldhaven pelagiska i Kalix är i blåsväder efter att flera utländska arbetare på deras fabrik saknat arbetstillstånd. Företaget säger att de trodde att alla arbetare bodde i Sverige.

Guldhaven pelagiska i Kalix är i blåsväder efter att flera utländska arbetare på deras fabrik saknat arbetstillstånd. Företaget säger att de trodde att alla arbetare bodde i Sverige.

Foto: Göran Ström/Lotta Nilsson

Kalix kommun2019-10-15 16:27

Guldhaven pelagiska är en stor producent av den lika dyra som exklusiva Kalix löjrommen. Nu bekräftar vd:n Teija Aho att de är ett av företagen som fastnat i en myndighetsgemensam kontroll för en vecka sedan. 

– Vi är tyvärr drabbade av det här.

Tillslaget skedde runt klockan elva på kvällen. Personal från gränspolisen, Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Migrationsverket dök upp på Guldhavens fabrik. Flera thailändska arbetare fanns i lokalen. 

Det visade sig att vissa registrerats i personalliggaren. Andra inte. Flera saknade arbetstillstånd och ska avvisas. Teija Aho vet inte exakt, men tror att det rör sig om uppåt 20 personer.

En brottsutredning har inletts och Skatteverket ska utreda hur löner och skatter betalats. Guldhaven kan fällas för brott och tvingas betala flera tiotusentals kronor i straffavgift per anställd som inte haft arbetstillstånd.

– Vi är riktigt förbannade för vi har ju blivit grundlurade av arbetarna. Jag har trott att personerna som vi haft anställda bor i Sverige för de har angett svenska kontonummer och id-handlingar, säger Aho.

Det är vanligt att thailändare anställs för att nattetid klämma löjrom ur siklöja. Företaget utlyser behovet av arbetskraft innan fisket börjar och de som vill jobba skriver in sig. Aho säger att de tar kopior på id-handlingarna innan den nyanställde får sitt stämpelkort. Hon uppger också att de betalar avtalsenlig lön.

– Det är vår chefsekonom som betalar lönerna, men det kan vara ungefär 145 kronor i timmen.

Guldhaven medger att de haft dålig koll på vilka som faktiskt jobbar i deras fabrik.

– Vi har inte möjlighet att stå vid dörren som en polis och kontrollera allas id-handlingar när de kommer och jobbar. Det kan hända att rätt person varit vid inskrivningen, men att de skickat någon annan som kommer och jobbar, förmodligen en släkting.

– Det är väldigt många som kommer på en och samma gång, det är en kort anställningstid och väldig turbulens med personal. Det kan hända att vi sparkar några och anställer nya personer så man hinner inte lära känna dem heller och våra arbetsledare har inte koll på vem som är vem. Det är nästan omöjligt, säger Teija Aho.

Hur påverkar det här er löjfiskesäsong?

– Det var svårt för oss för vi låg väldigt långt efter i arbetet. Den här razzian tog hela natten och följden var att ingen kunde jobba under tiden. Det blev bråttom att få ny personal. Nu har vi löst det och hittat ersättare, men det har varit ganska kämpigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!