Det var en parkeringsvakt som slog larm på förmiddagen den 9 maj 2016. Två bebisar hade påträffats sittande i en bil utanför patienthotellet vid Sunderby sjukhus, och de verkade inte må bra.

Det visade sig vara tre månader gamla tvillingflickor.

Den som satt i framsätet skrek kraftigt i den stekheta bilen när sjukhuspersonal ryckte ut. Flickan hade nappen fasttejpad över munnen.

Den andra flickan satt i baksätet, och var lugn och mycket medtagen när de räddades ur bilen. Båda var mycket varma och deras mössor genomblöta av svett när de kontrollerades på väg till barnakuten för vård.

Nu åtalas en 31-årig kvinna och en 40-årig man misstänkt för framkallande av fara för annan. Rättegången hålls nästa vecka i Luleå tingsrätt.

Kontroller har visat att paret lämnat tvillingarna i bilen ensamma i uppemot en timme. Kammaråklagare Ulla-Karin Lindström konstaterar bland annat i sin stämningsansökan till domstolen att paret utsatt flickorna "för livsfara eller fara för svår kroppsskada genom att lämna dem ensamma i bil parkerad i solen".

Ulla-Karin Lindström påstår att paret begick gärningen av grov oaktsamhet. De åtalade förnekar brott. De anför att de försökt rädda livet på en äldre dotter som var sjuk.

– Den här situationen uppstod på grund av nöd. Hade våran flicka inte fått den vård hon behövde, hade hon dött, säger kvinnan i polisförhör.

Om den fasttejpade nappen, säger mannen:

– Vi brukar göra så varje natt. Annars spottar de ut den.