Kraftig tillväxt för länets besöksnäring

Under de senaste tio åren har antalet gästnätter i Norrbotten ökat med 30 procent, det visar siffror från SCB som branschorganisationen Visita sammanställt.

Under de senaste tio åren har antalet gästnätter i Norrbotten ökat med 30 procent. (Arkivbild)

Under de senaste tio åren har antalet gästnätter i Norrbotten ökat med 30 procent. (Arkivbild)

Foto: Elisabeth Hedman

Norrbotten2019-10-10 10:17

Norrbottens besöksnäring är under kraftig tillväxt, det slår branschorganisationen Visita fast efter att ha sammanställt siffror över antalet gästnätter i länet.

Antalet gästnätter på hotell, vandrarhem och i stugor nådde nya rekordnivåer under sommaren i år. Totalt spenderades 630 640 gästnätter, vilket är 29 procent fler än för tio år sedan.

– Det är en fantastisk utveckling vi sett i Norrbottens besöksnäring de senaste åren som skapat både många nya jobb och utveckling, säger Jonas Siljhammar, vd Visita.

Besöksnäringens starka utveckling i Norrbotten de senaste tio åren har skapat över 600 nya jobb i länet. Och en stor del av de nya jobben har gått till unga och utrikesfödda.

– Besöksnäringen är bäst av alla näringar på att ge människor en första fot in på arbetsmarknaden. Det gör de här jobben extra viktiga, inte minst för integrationen.

Trots besöksnäringens starka utveckling de senaste åren är potentialen större i Norrbotten, och över vartannat företag i besöksnäringen vill anställa fler. Men tillväxten hindras av kompetensbrist och regelbörda.

– Kommunerna måste snabba på tillståndsprocesser, sluta ta betalt för kontroller som aldrig blir av och underlätta för företag att göra rätt. På så sätt skapas ännu fler nya jobb, säger Jonas Siljhammar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!