Illegala arbetare klämmer ut havets röda guld

Koordinerade tillslag mot löjromsföretag – nu måste 26 illegala arbetare lämna landet. Gränspolisen utreder brott och företag hotas av miljonböter.

Den exklusiva Kalix löjrommen kläms ur siklöjan på särskilda fabriker innan den förpackas och säljs, vanligtvis för över 400 kronor hektot.

Den exklusiva Kalix löjrommen kläms ur siklöjan på särskilda fabriker innan den förpackas och säljs, vanligtvis för över 400 kronor hektot.

Foto: Pär Bäckström

Kalix kommun2019-10-15 13:14

Den 8 oktober gjorde gränspolisen, Arbetsmiljöverket, Skatteverket och Migrationsverket gemensamma kontroller på två företag i fiskerinäringen. 

Ett 40-tal utländska arbetares identitetshandlingar kontrollerades, varav 26 personer visade sig sakna arbetstillstånd. 

De har fått två veckor på sig att lämna landet.

– Vi kontrollerar om en arbetsgivare har anställt personer som inte har rätt att arbeta. Är du från tredje land och inte har arbetstillstånd så har du inte rätt att jobba i Sverige, säger Elin Lundmark, gruppchef vid gränspolisen.

Gränspolisen bekräftar att båda företagen finns i Norrbotten och att de illegala arbetarna kommit från tredje land utanför EU. 

Enligt Norrbottens Medias uppgifter är det företag som producerar Kalix löjrom. Vi har varit i kontakt med ett löjromsföretag som bekräftar att de är ett av dem och att det har handlat om thailändska arbetare.

De oannonserade rutinkontrollerna har enligt gränspolisen inte föranletts av tips. En anmälan om misstänkt brott mot utlänningslagen har upprättats, men Elin Lundmark är förtegen om detaljerna.

– Från vår sida gäller nu främst att utreda brottet. I övrigt är den här insatsen avslutad i och med besluten om avvisning.

Brott mot utlänningslagen kan leda till böter och om omständigheterna är försvårande till fängelse i högst ett år. Den vanligaste påföljden är en särskild avgift. När det gäller så här många arbetare kan det handla om hundratusentals kronor – eller miljonbelopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!