Från och med den första september är det fritt fram för arbetslösa att ansöka om körkortslån från Centrala studiestödsnämnden, CSN. På bara fyra dagar har det rullat in över 2 000 förfrågningar om att få hjälp till sitt körkort. De flesta sökande är från storstäderna och i Norrbotten har 57 personer ansökt.

– Vi är positivt överraskade att så många redan ansökt om stödet. Det har varit ett högt tryck från målgruppen, säger Klas Elfving, pressekreterare vid CSN.

Körkortslånet ska täcka kostnader som kommer efter beslutet om lånelöfte. För att få lånet godkänt krävs det att trafikskolan meddelar CSN vad eleven behöver betala som böcker, lektioner och uppkörning. CSN kollar också upp att körskolan är registrerad hos Transportsstyrelsen. Därefter betalas 5 000 kronor ut direkt till trafikskoleeleven.

Hur vet ni att pengarna inte går till något annat?

– Trafikskolan måste rapportera elevernas kostnader för körkort till oss innan vi betalar ut nya pengar. Ser vi att pengarna gått till annat säger vi upp lånet till direkt betalning.

Budgeten beräknas täcka 10 000 personer som har möjlighet att låna upp till 15 000 kronor. Körkortslånet är frikopplat från studiestödet och de påverkar inte varandra.

– De har inget med varandra att göra.

Regeringen planerar för att även unga i åldrarna 19–20, som gått ut gymnasiet, ska kunna ta körkortslån. För detta finns det ett budgetförslag på 521 miljoner som kan bli aktuellt nästa år.