Flygvapnet undersöker återfunnet bombplan

Efter att ett bombflygplan från andra världskriget hittats i en norrbottnisk sjö har en önskan om att det ska bärgas framförts till Flygvapnet. "Vi måste undersöka detta närmare", säger Louise Levin, Flygvapnets kommunikationschef.

Dykaren Simon Kenttä poserar med ett av bevisen på att expeditionen funnit rätt flygplan. Ett svensktillverkad landningshjuldäck. "Jag pumpade däcket under vattnet för att lättare få upp det.", säger Simon Kenttä.

Dykaren Simon Kenttä poserar med ett av bevisen på att expeditionen funnit rätt flygplan. Ett svensktillverkad landningshjuldäck. "Jag pumpade däcket under vattnet för att lättare få upp det.", säger Simon Kenttä.

Foto: Bundesarchiv/Mikael Norman

Norrbotten2019-11-12 10:09

Norrbottens Media har under de senaste veckorna rapporterat om ett  bombflygplan, Junkers Ju 86, från andra världskriget som hittats i en norrbottnisk sjö.

Flygplanet kraschade i sjön under ett oväder den 3 februari 1943. Det tillverkades i Tyskland men hade svensk besättning. Flygplanet hittades av författaren Lars Gyllenhaal och dykarna Simon Kenttä, Roine Norström, och Mikael Norman. De anmälde sitt fynd till polisen och Försvarsmakten.

– Vi är väldigt tacksamma för det jobb de utfört. Att det lyckats fastställa flygplanets exakta position, säger Louise Levin, Flygvapnets kommunikationschef.

Norrbottens media kommer inte att berätta i vilken sjö flygplanets hittats i eftersom det finns en risk för plundrare. Louise Levin berättar att flygplanets haveri finns med i deras system.

– Vi är naturligtvis intresserade av att få mer information och är angelägna om att säkerställa att inga kvarlevor finns kvar efter haveriet då sex av flygvapnets personal förolyckades. Det är det viktigaste.

Lars Gyllenhaal och ögonvittnet Otto Alvar Karlsson har uttryckt en önskan om att flygplanet bärgas och sedan hamnar på museum.

– Nu är det för tidigt att svara på om eventuella åtgärder ska vidtas. Vi måste undersöka detta närmare innan vi kan uttala oss mer, säger Louise Levin.

På 30-talet köpte Sverige 40 stycken Junkers Ju 86 av Tyskland. I Sverige gick flygplanen under namnet B 3. Flygplanet var enormt,  18 meter långt och en spännvidd på 22,7 meter.
På 30-talet köpte Sverige 40 stycken Junkers Ju 86 av Tyskland. I Sverige gick flygplanen under namnet B 3. Flygplanet var enormt, 18 meter långt och en spännvidd på 22,7 meter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!