Mackor smakar aldrig så gott som när man är ute på utflykt. Men inget är ju så bra att det inte kan bli bättre, och det har Tunnbrödsakadmin tagit fasta på.

Nu har den utlyst en recepttävling om bästa tunnbrödsmackan i ryggsäcken, och tanken är förstås att mackan ska göra naturupplevelsen på höstens sköna utflykter ännu läckrare.

Och trots att tunnbröd utan tvivel är en norrländsk specialitet har recept faktiskt kommit in från hela landet. Vinnaren koras av en expertjury på Umeå Smakfestival fredag den 14 september, som går efter de tuffa kriterierna att tunnbrödsmackan ska vara god, mättande och enkel att tillreda.

Den som åstadkommit det mest välsmakande mackan belönas med såväl 1 000 kronor som den hedersamma titeln "Årets tunnbrödsinspiratör".

I juryn sitter Anki Berg, ledamot av Tunnbrödsakademin och författare till boken Brödkult i Västerbotten, Jesper Långström, ledamot av Tunnbrödsakademin, och bland annat ledare för, Nisse Olofsson, hantverksbagare som drev Nisses Conditori i Holmsund, och Jenny Ferry, friluftsprofil som ligger bakom rörelsen Vi som älskar Umeälven.

Tunnbrödsakademin bildades 2015 med syftet att värna den svenska tunnbrödstraditionen. Akademins mål är att sprida kunskap om tunnbröd, och hur det avnjuts på bästa sätt.

Christina Simma