Dråpdömd bytte kön – nu får hon byta anstalt

KristofferJohansson som dömdes för att ha dödat och styckat sin exflickvän har genomgått en könskorrigering och bytt namn. Hon har även begärt att bli flyttad till kvinnofängelset Hinseberg – en begäran som nu beviljats, skriver Aftonbladet.

Den dråpdömde flyttas till Hinseberg efter könskorrigering.

Den dråpdömde flyttas till Hinseberg efter könskorrigering.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Bodens kommun2019-11-12 17:23

I maj 2013 försvann Vatcheareeya Bangsuan, 20, från Boden och efter ett stort sökpådrag hittades hennes kroppsdelar utspridda i skogen.

Blodspår ledde till den då 22-årige Kristoffer Johansson som dömdes till 14 års fängelse. Domen överklagades och hovrättens sänkte straffet till 10 års fängelse för dråp.

Under tiden i fängelset har Kristoffer Johansson genomgått en könskorrigering och bytt namn till Kim Marie Johansson. På grund av detta har hon, enligt egen uppgift, fått utstå trakasserier.

I augusti ansökte hon om att få avtjäna den återstående delen av sitt straff på Hinseberg. I ett brev till Expressen har hon skrivit:

”När jag gick på dagis blev jag alltid tvingad av dagisfröknarna att stå med pojkarna när vi skulle gå ut på utflykter till skogen, vilket jag tyckte var konstigt eftersom jag själv kände att jag borde stått med flickorna.

Det tog mig flera år innan jag insåg varför jag var som jag var, och kände som jag kände”.

Men ansökan avslogs. Nu har beslutet omprövats och det står klart att Kim Marie Johansson får sin önskan igenom.

Enligt uppgifter till Aftonbladet beviljades ansökan i förra veckan och Kim Marie Johansson kommer därmed avtjäna resten av sitt straff i Hinsebergsanstalen.

Kim Marie Johansson har i dag suttit frihetsberövad i drygt sex år och kan bli villkorligt frigiven i januari 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!