Avslöjar: Lekfalks konsult var i Kenya

Sparkade kommundirektören Mikael Lekfalks personliga mentor var i Afrika vid minst en tidpunkt när Lekfalk angett att de träffats i Stockholm.

Mikael Lekfalk har uppgett att han träffat sin personlige mentor i Stockholm. Men Norrbottens Media kan avslöja att konsulten befunnit sig i Nairobi vid minst ett av dessa tillfällen.

Mikael Lekfalk har uppgett att han träffat sin personlige mentor i Stockholm. Men Norrbottens Media kan avslöja att konsulten befunnit sig i Nairobi vid minst ett av dessa tillfällen.

Foto: Montage

Luleå kommun2019-10-16 19:26

Det visar mejl som Norrbottens Media begärt ut från Luleå kommun.

I den dokumentation över Lekfalks kontakter med Resultatfabriken Consulting, som Luleå kommun sammanställt med hjälp av hans kalender, finns totalt 17 tillfällen mellan 29 juni 2018 och 20 september 2019. Det handlar om möten, telefonsamtal och samtal via skype. 

Den fjärde kontakten ska ha skett i Stockholm den 28 september 2018 vid ett möte i samband med en resa som inte var bokad av Luleå kommun.

Det motsägs dock av ett mejl som Björn Lindqvist skickat till Mikael Lekfalk den 27 september 2018.

Han skriver att han varit på plats i sin nya hemstad Nairobi i Kenya i 1,5 månad. "Sakta men säkert börjar vi komma in i livet här i östra Afrika".

Lindqvist uppger att företaget är djupt involverat i arbete med att stödja och utveckla nordiska företag i Afrika, fattigdomsbekämpning och lansering av egna varumärken, bland annat underkläder.

Vidare skriver han att han vill ha hjälp med att hyra ut sin lägenhet i Birkastan i andra hand. Kontraktet skulle skrivas på ett år med möjlighet till förlängning.

Ingenstans i brevet, som är allmänt utformat och kan vara skickat till flera personer, finns något om en träff eller ens en enda formulering som antyder att parterna skulle ha något pågående samarbete. Inga andra mejl som bekräftar ett möte finns heller.

Den femte träffen ska, enligt uppgifter från Lekfalks kalender, ha ägt rum i Stockholm den 9 november 2018 i samband med ERFA, ett chefsforum för nätverkande och utbyte av erfarenheter.

Två dagar senare, den 11 november, mejlar Lindqvist två bilder till Lekfalk. Den ena föreställer Boris Lennerhov, vd Gekås (Ullared) och den andra företagets utvecklingsfilosofi.

"Ibland brukar jag även ha en liten crazy bild på två av hans medarbetare (Morgan och Ola-Conny) för att åhörarna verkligen ska komma igång. Hälsningar från ett varmt och skönt Kenya", skriver Lindqvist.

Vid tiden för när mentoravtalet avslöjades berättade Lekfalk att samarbetet med Resultatfabriken Consulting har gällt rådgivning från Björn Lindqvist. Vid något eller några tillfällen har han träffat Robert Högbring, uppgav Lekfalk.

Norrbottens Media har tidigare avslöjat att Högbring var i Luleå 18–20 september 2019, i samband med en chefskonferens.

Beskedet från Luleå kommun är dock tydligt: mötena gäller Björn Lindqvist.

Norrbottens Media har sökt Mikael Lekfalk, Björn Lindqvist och Robert Högbring.

Mikael Lekfalk fick sparken den 4 oktober.
Mikael Lekfalk fick sparken den 4 oktober.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!