Enligt uppgifter till Piteå-Tidningen är närmare en tredjedel av kökspersonalen i Öjebyn sjuk.
Jan Ställ, förvaltningschef för fastighets- och serviceförvaltningen i Piteå kommun, bekräftar att smitta konstaterats bland de anställda.
– Jag tänker inte gå in på någon numerär, men ett antal av våra medarbetare har testats positivt. Från och med föregående vecka har vi en ökad sjukfrånvaro i produktionsköket i Öjebyn med anledning av pandemin, säger han.
I samråd med smittskydd i Region Norrbotten genomför kommunen dagliga snabbtester av kökspersonalen i Öjebyn.
– Vi har utfört dagliga snabbtester hela den här veckan och genomförde ett snabbtest även föregående vecka.
För att minska risken för smittspridning försöker man även begränsa antalet vikarier i köket.
– Det har varit möjligt tack vare vår duktiga personal som ställt upp på ett fantastiskt sätt. Vissa har till exempel fått semestern återkallad, berättar Jan Ställ.
Trots en decimerad personalstyrka har matproduktionen hittills kunnat fortsätta enligt ordinarie planering. Delvis eftersom att skolelever varit och fortfarande är på påsklov, men också genom mindre förändringar i menyn.
– Vi har tittat på olika lösningar för att minska arbetsbelastningen för personalen. Därför har vi bytt ut vissa maträtter, till exempel har den glutenfria palten ersatts av potatisburgare som är en färdigrätt.
Det sparar tid i köket?
– Exakt.
Måltidsservice har många magar att mätta. Bara i Öjebyns produktionskök lagas mat till hemtjänsten i Piteå och Luleå, vård- och omsorgsboenden i Luleå samt till skolor och förskolor i Piteå.
Påverkas övriga kök på något sätt?
– Nej, våra övriga kök fungerar precis i vanlig omfattning, säger Jan Ställ.
Vidare hoppas han att produktionsköket i Öjebyn snart också kan återgå till en normal tillvaro.
– Förhoppningsvis kommer personalsituationen att förbättras längre fram den här veckan, för då börjar sjukskriven personal att återgå i arbete. I det snabbtest som genomfördes i dag (läs tisdag) påträffades ingen ytterligare smitta.
Ingen forskning tyder heller på att människor kan smittas av covid-19 genom maten de äter. Och i dagsläget känner kommunen ingen oro för att produktionen inte ska fungera, menar Jan Ställ.
– Vi klarar produktionen och har gjort vissa korrektioner av menyer och maträtter för att minska belastningen för personalen. Det hoppas vi ska räcka.