Växande trend för det lokala bageriet

Efter 15 år i en butik bytte Camilla Larsson i Piteå inriktning. Tillverkningen av halvfabrikat i affären byttes mot genuint hantverk av lokalproducerade limpor, bullar och tårtor.

ÖHN. Hanséns bageri ligger inom Öhns industriområde i Öjebyn. Här bakas 30 000 limpor per år.

ÖHN. Hanséns bageri ligger inom Öhns industriområde i Öjebyn. Här bakas 30 000 limpor per år.

Foto: Tommy Norin

ÖJEBYN2017-11-17 05:00

1 februari i år köpte Camilla Larsson och sambon Erik Viklund Hanséns bageri och konditori i Öjebyn. Han arbetar vid Maskinkomponenter i Öjebyn, men rycker in då och då bageriet.

– Jag hade sålt butiksinredningar, och arbetat vid Ica i Bergsviken i 15 år. När Hanséns kom ut till försäljning lyckades jag förverkliga drömmen att få driva ett eget bageri, säger Camilla Larsson

Hon har god erfarenhet av att tillverka bröd.

– Det gjorde vi i butiken. Men bake off är inte samma sak som att göra lokalproducerat. Degarna till bake off kommer ofta från utlandet.

Hanséns är ett anrikt bageri. Det som då hette Rajala konditori startade i ett hus i kyrkstugestaden i Öjebyn, senare blev det Sjömarks konditori som senare slogs ihop med Holmgrens bageri i centrala Piteå.

När Hans Hansén tog över verksamheten under 1970-talet bytte företaget namn till Hanséns bageri och konditori.

Han sålde så småningom verksamheten till en Älvsbybo som försatte rörelsen i konkurs.

– Efter det tog Jan Hellberg över bageriet. När han ville sälja köpte vi av honom, förklarar Camilla Larsson.

I dag leder hon en verksamhet som omsätter drygt åtta miljoner kronor med sju anställda i bageriet och fyra anställda vid kaféerna i Öjebyn och Piteå.

– Vi har fått rörelsen lönsam. Vänt en förlust till ett litet resultat med 30 000 kronor. Men trenden är tydlig. Folk vill ha lokala produkter, säger hon.

Hanséns bakar 30 000 limpor, 40 000 frukostbröd och 90 000 ostfrallor varje år. Dessutom bakas ett stort antal tårtor och fikabröd.

Företaget är leveransbageri till samtliga Ica och Coop-butiker i Piteå kommun. Brödbilen går också till Älvsbyn och Antnäs.

– När jag träffade Jan Hellberg sade han att det här lär du dig på tre månader. Han var med och hjälpte till vid övergången och det gick bra. Jag tog över recepten, men har också utvecklat egna, säger Camilla Larsson.

Hon beskriver bageribranschen som tuff i ett läge där butikerna gått in för halvfabrikat och där bagerier från andra delar av länet letar sig ned emot Piteå.

Stora bagerier lägger också in stora volymer i butikerna.

– Vi kan aldrig konkurrera med deras prissättning. Men försäljningen går ändå bra. Folk vill ha lokalproducerat bröd med hög kvalitét, säger bagaren i Öjebyn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om