Vägbullret plågar boende

Livet har kraftigt förminskats för de boende på Tangogatan i Öjebyn. De bor cirka 250 meter från E 4 och bullret håller på att göra dem galna – det går knappt att vara ute längre. I flera års tid har de slagits för bullerplank och sänkt hastighet.

"Jag kan inte förstå att kommunen som tillsynsmyndighet kan godkänna trafikverkets felaktiga bullermätningar", säger Marjo Öhlund.

"Jag kan inte förstå att kommunen som tillsynsmyndighet kan godkänna trafikverkets felaktiga bullermätningar", säger Marjo Öhlund.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN2013-10-01 07:02

– Men vi får inget gehör för hur vi har det, säger Marjo Öhlund, en av de mest engagerade grannarna.

Hon berättar att det hänt många saker som gjort E 4-trafiken stundtals outhärdlig:

– Vägen har byggts om med ytterligare en fil, alltså blivit en 2+1-väg, samtidigt som hastigheten höjts från 70 till 90 kilometer i timmen när mitträcket var klart. Det innebär att fler bilar samtidigt kör förbi vårt område och dessutom i högre hastighet.

Fel värden

Ewa Nilsson, från Tangogatans samfällighetsförening, fyller i:

– Och så har de ju förlängt bullerplanket på andra sidan E 4, så att ljudet studsar ännu mer åt vårt håll.

Samfällighetsföreningen har genom otaliga telefonsamtal, skriftväxling och argumentation försökt övertala ansvarig myndighet – i det här fallet Trafikverket – att hjälpa dem att få en drägligare tillvaro.

– Men den bullermätning som genomförts är helt felaktigt gjord, med fel värden för avstånd, höjd och så vidare, och bullerplankets påverkan har man inte alls tagit hänsyn till, säger Marjo Öhlund och fortsätter;

– Och trots att utredaren konstaterat att vi inte har någon markdämpning alls, har han ändå dragit av flera decibel för det. Det är som om han kämpat för att komma ner i ett decibeltal så att de inte ska behöva göra något.

De värst drabbade

Kvinnorna berättar att den första bullermätningen som gjordes visade på en ljudnivå motsvarande 49 decibel.

– Men när vi protesterade, och visade på en massa fel, blev det helt plötsligt 57 decibel – och genomför man en väsentlig förändring, som det här handlar om, då är gränsen 55 decibel så redan där ligger vi över, säger Öhlund.

Via skriftväxling med Trafikverket och kommunen, har de boende fått veta att gränsen 55 decibel är ett slags "framtida riktmål", men att man i nuläget prioriterar åtgärder för de värst drabbade, det vill säga de med bullervärden över 65 decibel.

De boende på Tangogatan konstaterar dock att med "alla underliga nerskrivningar" för än det ena, än det andra plus att man inte alls räknat med de effekter som bullerplanket på andra sidan vägen ger, så är man nog i den klassen.

Dubbelkollad

Mikael Ferm, enhetschef för miljö- och hälsoskydd vid Piteå kommuns samhällsbyggnadskontor och den som fattat beslutet att inte vidta några åtgärder, säger dock att han faktiskt hoppas att beslutet överklagas.

– Vi har inte specialistkunskapen och det här med buller är ett komplext problem, så vi har fått lita på trafikverkets uppgifter om att bullermätningen är korrekt genomförd och dessutom dubbelkollad, säger han, men tillägger att en överprövning av frågan skulle vara bra för alla parter.

– Vi vill ju att alla ska ha en så god boendemiljö som möjligt, så har något fel begåtts ska det rättas till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om