Tre får stanna - sju fick negativt besked

Tio av de tolv asylsökande tonårspojkar som bor på Älvens grupphem för ensamkommande barn i Öjebyn har nu fått besked från Migrationsverket. Tre av dem har beviljats permanent uppehållstillstånd, medan sju har fått negativt besked.

"Yad gillar att jobba", säger boendechefen Anna-Maria Nilsson och Yad Khaled Mahmoud från Irak kan inte annat än instämma. Han trivdes med sommarjobbet på Reprisen, men på måndag börjar skolan om. Och det ser Yad fram emot. Han är en av dem som fått avslag på sin asylansökan, men som överklagat beslutet till migrationsdomstolen.

"Yad gillar att jobba", säger boendechefen Anna-Maria Nilsson och Yad Khaled Mahmoud från Irak kan inte annat än instämma. Han trivdes med sommarjobbet på Reprisen, men på måndag börjar skolan om. Och det ser Yad fram emot. Han är en av dem som fått avslag på sin asylansökan, men som överklagat beslutet till migrationsdomstolen.

Foto: Robert Lundberg

ÖJEBYN2009-08-15 06:00
Samtliga sju som fått ett negativt beslut har överklagat till migrationsdomstolen.
- Att få ett ärende prövat i migrationsdomstolen ska inte ta längre än sex månader, men väntetiden kan bli upp till ett år, säger boende-
chefen Anna-Maria Nilsson.
Anna-Maria Nilsson och Lars Pettersson, en av grupphemmets för närvarande åtta boendestödjare (ska inom kort utökas till nio tjänster), berättar att stämningen givetvis blev låg bland de boende när den ena efter den andra fick negativt beslut från Migrationsverket.
Tungrott
- Ett tag kändes det som att det bara haglade in negativa besked och då var det tungt. Men vardagen här ser likadan ut, man går i skolan som vanligt (så här års går de i sommarskola) och deltar i
aktiviteterna (de spelar fotboll, tränar på gym, simmar i simhallen, träffar kompisar på stan, sjunger i kör, deltar i aktiviteter som Röda Korset anordnar och så vidare) som vanligt. Efter ett tag lär man sig att leva även med ett sådant här beslut, säger Lars Pettersson.
Det är förståeligt om en del av dem som Migrationsverket vill skicka ut ur landet åtminstone tillfälligt tappade motivationen att fortsätta med svenskstudierna. Men livet går vidare ...
Yad från Irak är en av dem som enligt Migrationsverket inte har asylskäl och därför bör lämna Sverige. Nu hoppas han att migrationsdomstolen ska göra en
annan, positiv bedömning. Han har haft sommarjobb på Reprisen, där han stortrivts med att snickra och måla. Han ser fram emot att skolan börjar om på måndag, det skingrar tankarna på framtiden.
Fem av ungdomarna på grupphemmet i Öjebyn, som alla är i åldern 16-17 år, kommer från
Afghanistan, fyra från Irak och tre från Somalia.
Samtliga fyra irakier och tre av afghanerna har fått negativt
beslut från Migrationsverket. Av dem som beviljats permanent
uppehållstillstånd kommer två från Afghanistan och en från
Somalia. Och två av somalierna väntar fortfarande på beslut från verket.
Många olika språk
Yad Khaled Mahmoud från Irak talar sorani, sydkurdiska. Inte ens alla irakier kan prata med varann på sina respektive hemspråk. Hur kommunicerar man då med varann?
- Vi utgår från svenska språket, vi vill att alla ska lära sig svenska så fort som möjligt. Och de är jätteduktiga, säger Anna-Maria Nilsson.
Sedan finns ju alltid kroppsspråket att ta till, man kan använda bilder, lexikon, översättningsprogram på internet och telefontolk.
Trycket på kommunernas
boenden för ensamkommande barn är hårt.
- Innan jag gick på semester fanns det en kö på cirka 170 barn i transitboenden i Stockholm,
Göteborg och Malmö som väntade på att bli kommunplacerade,
säger boendechefen Anna-Maria Nilsson.
FAKTA Mottagande av ensamkommande barn
Den 10 augusti fanns det 1 294 ensamkommande asylsökande barn inskrivna i mottagningssystemet. Av dessa vistades 285 i ankomstkommunerna, 541 i kommuner med överenskommelse om mottagande och 468 i boende i familjehem hos släktingar eller nära anhöriga.
Migrationsverket har tecknat överenskommelser med 99 kommuner om drygt 1 200 platser. Det innebär att två tredjedelar av Sveriges kommuner inte tar emot ensamkommande barn.
I Norrbotten har Arjeplog, Arvidsjaur, Piteå, Luleå, Jokkmokk, Kalix, Haparanda, Överkalix och Övertorneå tecknat överenskommelser.
I Piteå har nämnden för arbetsmarknadsfrågor och vuxenutbildning föreslagit kommunfullmäktige att komplettera grupphemmet med ett utslussningsboende med sex platser för dem som fått permanent uppehållstillstånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om