Träffpunkten hotas av nedläggning
Träffpunkten i Öjebyn, en samlingsplats för personer med psykiska funktionshinder, riskerar att läggas ned av besparingsskäl. Socialnämndens arbetsutskott tar beslutet i morgon, fredag. Personal och gäster på Träffpunkten är förtvivlade.
Anna Wiklund är halvtidsanställd och förlorar sin sysselsättning om Träffpunkten stängs. I förgrunden ser vi en av gästerna, Ove Karlsson, som är bedrövad över stängningsplanerna.
Foto: Sofia Wellborg
Socialtjänsten och nämnden räknar med att spara 1,1 miljoner kronor på att lägga ned den uppskattade verksamheten i Öjebyn som har funnits i 22 år.
Socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson säger att det avgörande beslutet tas på fredagen, men risken finns att beslutet betyder nedläggning.
- Bakgrunden är att socialnämnden ska spara totalt en och en halv procent, vilket gör 12,5 miljoner kronor. En stor del av de besparingar vi beslutat om rör äldreomsorgen. Vi försöker spara på det som är möjligt att spara på. Det är väldigt mycken lagstadgad verksamhet både inom individ- och familjeomsorgen och när det gäller handikappomsorgen och den kan man ju inte röra, förklarar Agnetha Eriksson.
Sparkrav
För Träffpunktens gäster och personal kom beskedet att verksamheten är i fara som en total överraskning.
- Vi blev riktigt tagna på sängen, säger Träffpunktens Lena & Rosa, radarparet som har blivit ett begrepp.
För tre år sedan fick Lena Nilsson och Rose-Marie Öberg, Nobällpriset, kategorin Årets glädjepris, med motiveringen: "Genom att kombinera hjärta och glädje har Lena & Rosa skapat en mycket uppskattad, välkomnande och givande samlingsplats för många människor."
Två heltidare
Lena och Rose-Marie är anställda på heltid för att sköta Träffpunkten.
De tror inte att kommunen kommer att tjäna så mycket på en stängning av verksamheten som socialtjänsten har kalkylerat med. Bland annat är de, såvitt de förstår, tillsvidareanställda och kan inte sägas upp för att verksamheten upphör. Men värst är förstås att ett 20-tal "stamgäster" blir utan sin träffpunkt.
Lagad lunch
- De psykiskt funktionshindrade hamnar alltid längst ner på listan och de har ingen som talar för dem. Hit kommer de som till exempel inte klarar av att jobba på Savo eller Reprisen eller att gå i skola, säger Lena Nilsson.
Tack vare Träffpunkten får gästerna åtminstone ett mål lagad mat om dagen.
Gunilla Granqvist, biträdande boendechef, motiverar sammanfattningsvis Träffpunktens betydelse: "För de boende som besöker Träffpunkten betyder den en möjlighet till struktur och ett innehåll i dagen. De flesta av de boende saknar daglig sysselsättning. De har inte själva förmåga att strukturera sin dag, lite eller inget driv för att fylla dagen med innehåll eller ta initiativ."
Om Träffpunkten stängs kan följden bli ökad psykisk ohälsa med medicinförändringar och ökat behov av psykiatrisk öppen- och slutenvård, befarar personal och boendechefer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!