Träffpunkten blir kvar - utan Lena & Rosa
Nedläggningshotade Träffpunkten i Öjebyn får vara kvar även nästa år. Men verksamheten kommer att drivas av personalkooperativet Bryggan i stället för som hittills i kommunens regi, och nuvarande personal får andra arbetsuppgifter.
"Jag flyttade till Norrbotten för ett år sedan. Då var jag mitt inne i en väldigt djup depression. Tjejerna här på Träffpunkten har fått mig på fötter igen och jag känner nu lusten att leva och skratta", säger Kerstin Hjortö, här tillsamman med Rose-Marie Öberg, till vänster. "Många som kommer till Träffpunkten är beroende av att ha fasta punkter och möta samma personal. Jag tycker det är synd om Rose-Marie och Lena som måste sluta", säger Kerstin. Björn Snell, till höger, tillsammans med Lena Nilsson, kommer varje eftermiddag till Träffpunkten för att låna datorn och kolla sina mejl. "Här träffar man sina vänner, det är ett viktigt ställe för mig", säger Björn.
Foto: Maria Johansson
Om man i stället hade lagt ned Träffpunkten i Öjebyn, en mötesplats för ett 20-tal personer med psykiska funktionsnedsättningar som har funnits i bottenvåningen på ett hyreshus i Hesselområdet i 22 år, skulle man ha sparat 1,1 miljon kronor enligt den ursprungliga kalkylen. Men så mycket hade man knappast sparat första året. Handikappomsorgen har nämligen ett långtidskontrakt med Pitebo som gör att man under alla omständigheter hade varit tvungen att betala hyra för lokalerna även hela nästa år.
Väldigt glada
- Vi är väldigt glada om Träffpunkten får vara kvar, för alla våra gästers skull. För de ligger oss väldigt varmt om hjärtat. Huvudsaken är att verksamheten fortsätter, även om Rose-Marie och jag naturligtvis önskat att vi också hade fått vara kvar, säger Lena Nilsson, som ända från starten har arbetat heltid på Träffpunkten tillsammans med Rose-Marie Öberg.
Lena Nilsson instämmer i att "Lena & Rosa" är ett begrepp, det är de som är Träffpunkten i Öjebyn. Nilsson och Öberg kommer att få andra arbetsuppgifter inom kommunen.
Även Agnetha Eriksson trycker på hur glad man är över den här lösningen och att Träffpunkten kan drivas vidare om än i en annan driftsform:
- Det här kommer att bli bra, Bryggan är duktiga, de driver ju bland annat dagverksamhet åt oss och även vårt missbruksboende. På det här sättet säkerställer vi Träffpunkten Öjebyn och får lite lugn och ro för att kunna utveckla verksamheten.
Öppettiden minskas med en timme, från klockan 09-15 vardagar till 09-14. Möjligheten att köpa ett mål lagad mat kvarstår.
Aktiva gäster
Lena Nilsson betonar att hon och Rose-Marie Öberg har avstått från att försöka trycka på och påverka socialnämnden och socialtjänsten sedan det blev känt att en nedläggning av Träffpunkten planerades.
- I stället är det våra gäster som har pratat med socialchefen, de har skickat brev, de har ringt och mejlat, ja de har verkligen jobbat för det här. Det är ju annars en väldigt tyst och fåordig grupp, men här har de tagit initiativ, vi är glada och imponerade över hur duktiga de har varit.