I år efterlyste vi provsmakare till surströmmingstestet via PT:s Facebooksida. Många var intresserade av att delta och dessa fem valdes ut: Mikael Marklund, Jonas Gunnarsson, Ronny Nilsson, Susanne Sundkvist och Jessica Nyberg. Hela gänget tycker att surströmming är en höjdare och de såg fram emot uppgiften.
Som vanligt är det ett blindtest där deltagare betygsätter från ett till fem med fokus på surströmmingarnas utseende, smak och konsistens. Åtta varianter, både hela fiskar och filéer, fanns med i årets test.
– Jag föredrar att äta filéer, man slipper bli så grisig om fingrarna, säger Susanne Sundkvist.
Ronny Nilsson väljer däremot helst hela fiskar.
– Jag gillar rommen så då måste man gå på hela fiskar, säger han.
Det krävs lite mer arbete för maten när det kommer till hela fiskar jämfört med filéer, men för smakens skull väljer Jonas Gunnarsson hellre hela fiskar.
– Smakmässigt är det någonting som saknas när man äter filéer, man når inte riktigt ända fram, säger han.
Han får medhåll av Mikael Marklund.
– Jag tycker att filéer tappar smak och blir sladdriga, säger han.
En fisk hamnade i soporna och endast två suringar fick femma i betyg. Annars var deltagarna ganska jämna i sin betygsättning även om det skiljde sig en del, särskilt på en fisk. Ingen av deltagarna tyckte att Kallax filé såg särskilt aptitlig ut. Betyget blev därefter och suringen hamnade på sistaplats. "Tråkig konsistens, smakar mest salt. Skippa den här om du står och velar", var ett omdöme. Men en deltagare tyckte att fisken hade en fin sälta, bra konsistens och gav en fyra i betyg.
Som tillbehör serverades mandelpotatis, rödlök, smör, tunnbröd, tomat och gräddfil. Men först och främst var det suringen som stod i fokus och deltagarna smakade noggrant innan de gav sina betyg.
– Det här ser ut som en lyxfisk (Oskars). Den hade alla rätt, sa Susanne Sundkvist när hon hade avverkat mer än hälften av surströmmingarna.
Oskars fick överlag ganska högt betyg och delad andraplats.
Vissa sorter hade mer sälta än andra och det kan vara både fördelar och nackdelar med ett så pass stort testutbud.
– När man har provat en surströmming med mycket sälta i och tar en med mindre efteråt då kan den bli väldigt blek i jämförelse, säger Ronny Nilsson.
Så här blev betygsättningen i årets surströmmingstest:
”Jättefin i utseende”
Mannerströms
Betyg: 4,2
Omdömen: Mycket rom, lätt att bena, smakrik, stark och god, mycket bra konsistens.
”Lyxigt utseende”
Oskars
Betyg: 3,6
Omdömen: Inte jättelätt att rensa, helt ok, mycket men lös rom, perfekt sälta och konsistens.
”Fräsch och fin”
Röda Ulven
Betyg: 3,6
Omdömen: Fin men aningen liten, fast rom, lite väl salt, släpper bra från ben och skinn, lättrensad.
”Små filéer”
Röda ulven filé
Betyg: 3
Omdömen: Har släppt från skinnet, blek färg, fast, bra sälta, perfekt konsistens och rejäl sälta.
”Blek i köttet”
Oskars filé
Betyg: 2,8
Omdömen: Mildare smak men mer eftersmak, fast kött, bra sälta, lite tråkig, jättebra konsistens.
”Fantastiskt utseende”
Kallax romströmming
Betyg: 2,6
Omdömen: Mild och god, aningen svårbenad, väldigt fast rom men med metallisk smak, jättesalt.
”Tråkigt utseende”
Kallax
Betyg: 2
Omdömen: Känns flottig och sladdrig, lätt att bena och att få av skinnet, löst kött, ej så fast.
”Salt och metallisk”
Kallax filé
Betyg: 1,8
Omdömen: Smakar mest salt, svårt att få av köttet, sladdrig, blek, bra konsistens.