Spirande vårkänslor vid betessläppet

Ett tusental besökare kom till Grans naturbruksgymnasium för att dela mjölkkornas själaglädje när det på tisdagen var dags för betessläpp. Det gick inte att ta miste på vårkänslorna när de högljudt råmande skuttade ut på årets grönbete.

Margareta Karlsson, Sven Norberg, Filip Jonsson och Anna Jonsson åkte från Älvsbyn för att titta på det lyckorusiga betessläppet.

Margareta Karlsson, Sven Norberg, Filip Jonsson och Anna Jonsson åkte från Älvsbyn för att titta på det lyckorusiga betessläppet.

Foto: Jens Ökvist

ÖJEBYN2018-05-22 14:18

Det dundrar i marken när 40-talet mjölkkor kommer rusande genom fållan mellan ladugården och beteshagen. De välfyllda juvren gungar tungt under de stora djuren, som stångas, sparkar bakut och bara njuter av att springa fritt på den öppna ytan i beteshagen.

– Nu ska de vara ute resten av sommaren, säger driftledaren Håkan Bergqvist, Grans lantbruk.

Han berättar att personalen redan på morgonen kände av de ivriga kornas förväntan om att få komma ut i det fria.

– Man märker att de blir lite vilda och extra glada. De har vårkänslor, säger han.

Inte minst, berättar Håkan Bergqvist, att han själv och den övriga personalen känner stor lycka när de ser djuren springa ut.

– Det är klart att man själv blir lycklig av att djuren har det bra, det är grundtanken att de ska må bra. Det är trots allt vi människor som har ställt dem i ladugården, det tillhör sommaren att låta djuren vara ute, säger han.

Veckan har bestått i en hel del förberedelser inför betessläppet. Mycket har handlat om att ställa i ordning för alla besökare som vill dela kornas glädje. Fika har förberetts, bord och stolar har ställts ut och tält har rests.

– Vi ser det här som ett av de största tillfällena att visa upp svensk mjölkproduktion, säger Håkan Bergqvist.

Betet är dessutom en viktig resurs för lantbruket.

– Att ha bra betesmark i närheten av gården är faktiskt det billigaste sättet att låta djuren äta bra grovfoder. Det går inte åt en droppe diesel för att släppa ut dem, säger Håkan Bergqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!