I Sverige får nära 30 000 personer stroke varje år, en person var 17e minut. Sen tillkommer alla som blir skadade av exempelvis bilkrockar, fallolyckor, misshandel. Medelåldern för stroke är 74 år för män och 79 år för kvinnor.
Men andelen kvinnor mellan 35 och 44 år som drabbas har ökat med över 20 procent sedan 1995. Motsvarande siffra för män är 15 procent.
En del av de drabbade går neurolinjen i Öjebyn.
– Här får man lära känna sig själv efter hjärnskadan. Vilka resurser man har och vilka begränsningar man har, säger Eva Lundberg.
Syftet med studierna är i första hand personlig utveckling och utbildning.
De drabbade har förutom fysiska men även skador som inte är synliga.
– Hjärnan blir trött snabbt. Eller som en person sa "det är som att blåsa ut ett ljus". Minnesstörningar är vanliga liksom kognitiva problem. Personen har svårt att få ihop dagen, att planera många saker samtidigt. Stimuli utifrån kan vara väldigt tröttsamt.
Efter lasarettet då man kommer igång med att träna, gå och äta i organiserad form kan det vara svårt att komma hem och inte ha kontroll över tillvaron.
– Vi hjälper till med den sociala och mentala biten.
Meningen är att de skadade ska komma tillbaka till livet igen, bli delaktiga. I tre år är skolan och det sista året jobbar eleven och personalen mycket med vad som ska hända efter skolan.
Varje år infaller Internationella strokedagen i maj, i år den nionde.
Här under kan du se Framnässkolans egna informationsfilm om Neurolinjen.