Sjukgymnasters remisser kortar väntetid

15 fysioterapeuter i länet har numera rätt att skriva remisser till röntgen utan att behöva konsultera läkare först. Syftet är att förbättra flödeseffektiviteten ur ett patientperspektiv.

Remisser. Tomas Johansson, fysioterapeut, på Hällans hälsocentral kan numera skriva egna remisser till röntgen för sina patienter.

Remisser. Tomas Johansson, fysioterapeut, på Hällans hälsocentral kan numera skriva egna remisser till röntgen för sina patienter.

Foto: Ylva Forslund

ÖJEBYN2018-02-23 21:00

Tomas Johansson har jobbat som sjukgymnast, eller fysioterapeut som det numera kallas, i 33 år. De senaste 23 åren har han verkat på hälsocentralen i Öjebyn. För en tid sedan gick han en utbildning tillsammans med 14 andra fysioterapeuter inom Region Norrbotten. Fysioterapeuterna som är experter på rörelseapparaten fick i utbildningen bland annat lära mer om joniserad strålning och hur man skriver remisser av radiologer och vanliga läkare.

Camilla Brännström, verksamhetschef på Hällan, säger att man inom Region Norrbotten tittat på andra regioner, däribland Jämtland Härjedalen, där fysioterapeuter skrivit egna remisser och sett stora fördelar med det. Framför allt i flödeseffektiviteten, där patienter slipper vänta på att en läkare ska göra det formella utskrivandet av en remiss till röntgen.

Exempel på traditionellt förfarande: En patient kommer till vårdcentralen med ont i knät och får träffa en fysioterapeut. Fysioterapeuten misstänker att det är artros och söker kontakt med en läkare så att denne kan skriva en remiss till röntgen. Läkaren, som det kan ta tid att få tag på, känner kanske inte till fysioterapeutens kompetens och vill själv träffa patienten, innan remiss kan skrivas, vilket leder till ännu längre väntan.

– Vi har sett hur det traditionella förfarandet lett till ett "hak" där patienten blivit tvungen att vänta länge på att en läkare ska kopplas in för att skriva en remiss till röntgen. Att fysioterapeuter kan skriva egna remisser sparar mycket tid. Meningen är att inte slösa med patienternas tid, säger hon.

Tomas Johansson instämmer i att det nya arbetssättet blir tidseffektivare.

– Vi slipper ju att ronda med läkaren, som ofta har mycket att göra och kan vara svår att få tid med. En fysioterapeut är ju expert på muskler och leder och kan identifiera patientens behov inom det området. Många, mellan 60 och 70 procent av de som söker vård på hälsocentralen har problem med rörelseapparaten och att slippa konsultera läkare för en röntgenremiss sparar mycket tid, säger Tomas Johansson.

Ännu en utbildningsrunda är på gång där ytterligare ett 15-tal fysioterapeuter i länet ska få samma utbildning och befogenheter. Arbetssättet ska sedan utvärderas och tanken är att fler/alla fysioterapeuter ska kunna skriva remisser till röntgen.

Fysioterapi

Fysioterapi är en profession och ett vetenskapsområde vilka är integrerade i varandra.

I centrum för kunskapen står förståelse av kroppen, dess rörelse och funktion samt interaktion med andra och med miljön.

Fysioterapi syftar till att främja hälsa, minska lidande och till att behålla eller återvinna optimal rörelseförmåga och rörelsebeteende.

Detta gäller särskilt när en människas funktion, aktivitet och delaktighet begränsas eller hotar att begränsas av sjukdom och skada, ålder eller fysiska och psykosociala

omgivningsfaktor. Professionen baseras på akademisk utbildning, specifik kompetens och autonomi i yrkesutövningen.

Källa: Fysioterapeuterna

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!