Rörande verksamhet i paltmakarns grytor

18 750 paltar i veckan. Det producerar Paltmakarna i Öjebyn varje vecka och sedan nya ägarna Sten Eriksson och Stig Lundgren tog över företaget förra året har omsättningen ökat med en halv miljon kronor, och nu lanseras en helt ny "suovaspalt" som säljs till bland annat 70 butiker i Stockholm.

Åsa Bredesen, Hanna Sjöberg och Anna Häggkvist rullar tillsammans 1 800 paltar per dag.

Åsa Bredesen, Hanna Sjöberg och Anna Häggkvist rullar tillsammans 1 800 paltar per dag.

Foto: Gunnar Westergren

ÖJEBYN2014-04-16 18:59

Det är påsktider och gastronomiskt ligger fokus på ägg och sill och skinka, men när När PT besöker paltmakarna pågår en rörande verksamhet. Carola Stenström kokar palt i en jättegryta och Anna Häggkvist, Hanna Sjöberg, och Åsa Bredesen handrullar paltar. De är effektiva. Varje dag hinner de handrulla 1800 paltar.

– Ett bra gym och man får fina muskler om man nu vill se ut som Karl-Alfred, säger Hanna Sjöberg, som arbetat hos Paltmakarna i fem år.

Hon är inte trött på jobbet.

– Nej, vi går ju runt till olika arbeten där vi handrullar, kokar och diskar, förklarar hon.

Strömlidapalten

Paltmakarna som gör den så kallade "Strömlidpalten" har sitt ursprung i den verksamhet Ethel Lidgren startade år 2000 i Strömlidastugan. Två år senare flyttades verksamheten till Öjebyn och fortsatte till 2007 då Eskil Nordström och Roger Blombäck tog över. Senare skiljdes de åt och 2013 köpte Stig Lundgren och Sten Eriksson företaget av Eskil Nordström.

– Vi arbetade vid Nyhlén- Hugossons i Luleå som säljare med bland annat Eskil som kund. När företaget skulle organiseras om med större distrikt vilket skulle ge längre resor valde vi att nappa på erbjudandet om att köpa Paltmakarna, förklarar Sten Eriksson.

De tog över våren 2013 där de såg sådana möjligheter att de erbjöd alla anställda (8,5 tjänster) heltidsjobb. De ny ägarna valde också att investera 750 000 kronor i inventarier och nytt kylrum.

2012 omsatte Paltmakarna fem miljoner kronor. 2013 ökade omsättningen till 5,5 miljoner kronor och i år beräknas omsättningen öka till sju miljoner.

Hittills, förklarar de, har tillverkningen av palt varit lyckosam. Det har liksom bara rullat på där de strikt vårdar principen att all palt ska vara handrullad. Maskiner (förutom degblandaren) är portade.

Nya kunder

– Sedan starten har vi fått 40 nya kunder. Numera täcker vi hela Norrbotten och vi säljer också bra i Västerbotten, säger Stig Lundgren.

Bland köparna finns Piteå havsbad group och en ny grossist i Stockholm som ska köpa 500 kilo av en helt ny paltsort. Det handlar om en med renkött där suovas (rökt renkött)blandas i smeten.

– Vi har också fått förfrågningar om leveranser till Göteborg men där har vi tills vidare sagt nej, säger Sten Eriksson, som nu vill fokusera på att jobba upp de marknader företaget redan är inne på där paltrullningen ska utvecklas ännu mer.

Om fem år räknar ägarna med att verksamheten växt med minst 25 procent till omsättning tio miljoner kronor. Det räcker dagens lokaler till för.

Och då kanske Ni ändå kör maskinellt?

– Aldrig. Vi vill inte hamna i lågpristräsket. Våra paltar ska vara strikt hemmagjorda med lokala råvaror, säger Stig Lundgren.

Paltmakarnas palt:

Produktion: Tre ton per vecka = 18750 paltar.

För det krävs:

- 750 kilo mjöl.

-1800 kilo potatis.

-600 kilo fläsk.

-200 kilo rökt skinka.

-40 kilo suovas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om